Klaus Iohannis le propune parlamentarilor un an electoral care să nu fie populist și cu măsuri hazardate
Klaus Iohannis le propune parlamentarilor un an electoral care să nu fie populist și cu măsuri hazardate
22 Feb, 2016 19:18
ZIUA de Constanta
1276
Marime text
Șeful statului le-a propus, parlamentarilor un an electoral care să nu fie nici populist și nici al măsurilor hazardate, context în care i-a invitat să asume câteva teme majore.
„Vă propun un alt fel de an electoral - care să nu fie nici populist, nici pierdut pentru temele de interes și nici al măsurilor hazardate. Vă propun un an 2016 în care competiția pentru voturi să nu excludă preocuparea pentru construcția pe termen lung, în care febra campaniilor să nu oprească dezbaterea așezată, iar subiectele spectaculoase de zi cu zi să nu elimine de pe agenda publică teme majore de interes pentru cetățeni și viața lor. (...) Vă invit să asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016: prima vizează începutul recâștigării încrederii în politică; a doua ține de funcționarea instituțiilor într-un stat democratic; a treia privește continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese și a câștigat respectul partenerilor externi; în zona marilor sisteme publice vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere (...) Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să avantajeze o formațiune sau alta, politici adoptate în urma unor calcule electorale, alocări de fonduri după culoarea politică, promisiuni populiste sau nesustenabile și chiar legi niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă în 2008 și niciodată aplicată, sau Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014, care a legalizat migrația aleșilor locali, din păcate aplicată, vor rămâne probabil într-o nefericită istorie a măsurilor legislative cu iz electoral”, a declarat președintele Klaus Iohannis, potrivit agerpres.ro.
De asemenea, președintele a ținut să menționeze faptul că alegerile sunt prima oportunitate către înnoire în materie de atitudini, idei și oameni, partidele fiind actorii principali la acest capitol.
„Schimbarea despre care vorbesc vizează mai cu seamă practici și mentalități, criterii de integritate, un mod mai inteligent și mai creativ de elaborare a politicilor publice, un anumit tip de onestitate în raport cu electoratul și renunțarea la construcții legislative ad-hoc, doar pentru interese politice de moment”, a menționat președintele, conform aceleiași surse.
Șeful statului a menționat că anul 2016 întrunește toate premisele pentru a însemna o creștere calitativă a Parteneriatului Strategic cu SUA, cu precădere în domeniul economic, în paralel cu întărirea componentei politico-militare, context în care a apreciat demersul Statelor Unite de a crește de patru ori bugetul destinat Inițiativei pentru Reasigurare Europeană pentru 2017.
„În actualul context complicat, România este și va rămâne o ancoră de democrație, predictibilitate și stabilitate de importanță strategică la frontiera estică a NATO și a Uniunii Europene. În această calitate, avem responsabilitatea de a ne întări apărarea națională, dar și de a contribui la asigurarea apărării colective în cadrul NATO. Creșterea bugetului destinat apărării până la un procent de 2% din PIB rămâne, deci, esențială în acest sens. După pașii făcuți în 2015 și 2016, am convingerea că acest angajament se va reflecta în pregătirea bugetului pentru 2017”, a mai spus Iohannis, srie agerpres.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii