Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE! Klaus Iohannis Relaţia româno-germană este foarte bună

ro

20 Jun, 2016 14:27 1977 Marime text


Relaţia româno-germană este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic, până la relaţiile economice, care devin din ce în ce mai bune, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni. 

"Pentru noi este o mare bucurie că ne vizitaţi, după ce, domnule preşedinte federal, am avut o vizită pe care am clasificat-o ca foarte bună când am fost acum câteva luni de zile în Berlin. Eu cred că astăzi avem ocazia să discutăm despre multe lucruri care ne leagă, despre lucruri pe care le avem în comun şi despre oportunităţile pe care le avem în relaţia româno-germană, relaţie care este foarte bună, începând de la cel mai înalt nivel politic, până la relaţiile economice care devin din ce în ce mai bune, şi sunt foarte bucuros că în acest sens împreună ne vom adresa şi oamenilor de afaceri ", a declarat Klaus Iohannis la începutul convorbirilor oficiale pe care le poartă cu omologul său german, Joachim Gauck. 
 

Declarația de presă comună a președintelui României, Klaus Iohannis, cu președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut  la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației Președintelui României, domnul Klaus Iohannis:

"Am deosebita bucurie de a-l avea ca oaspete în România pe președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, și doresc să îi mulțumesc pentru faptul că a acceptat invitația pe care i-am adresat-o anul trecut, în timpul vizitei mele la Berlin.

Pentru România, relația cu Germania este una privilegiată și de importanță strategică. Ea se bazează pe o istorie îndelungată, ambele state fiind partenere și aliate în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO.

L-am asigurat pe Președintele Gauck că România rămâne dedicată proiectului european și acordă o importanță deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene. Provocările actuale cu care ne confruntăm necesită identificarea unui răspuns solidar și responsabil.

Discuțiile cu Președintele Gauck au prilejuit reafirmarea caracterului excelent al relațiilor bilaterale româno-germane, din perspectiva dialogului politic, al cooperării economice și sectoriale, dar, mai ales, al legăturilor interumane. Am subliniat importanța pe care o acordăm acestei cooperări și acestei relații.

De altfel, Germania este deja de mulți ani primul partener comercial al României și al treilea investitor în țara noastră, iar potențialul de dezvoltare continuă să fie unul ridicat.

Am arătat în discuții că plasarea României în topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de creștere economică și consolidarea constantă a nivelului de încredere a mediului investițional în oportunitățile oferite de piața românească sunt elemente care fac ca România să prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani. De altfel, pentru stimularea investițiilor în România, voi participa împreună cu domnul Președinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentanții unor companii germane relevante.

Pe români și germani îi leagă o prietenie profundă, care se datorează mai ales conviețuirii de secole a românilor, sașilor și șvabilor în Transilvania, Banat și Bucovina. Lor li se adaugă cei aproximativ jumătate de milion de români stabiliți în Germania, a doua comunitate din Uniunea Europeană, una dintre cele mai bine integrate pe piața muncii, dar și cei 11.000 de investitori germani și tinerii aflați la studii.

În cadrul discuțiilor de astăzi, am abordat și subiectul strânsei colaborări româno-germane în promovarea intereselor persoanelor aparținând minorității germane din România, din punct de vedere cultural și educațional.

Mă bucur să constat aprecierea deosebită a domnului Președinte, a Germaniei, privind modelul interetnic și intercultural românesc. Am convenit să consolidăm cooperarea noastră în cadrul unor proiecte concrete, care să vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezintă patrimoniului sașilor, dar, în același timp, și patrimoniul nostru comun, european.

Doresc să subliniez faptul că această vizită are o simbolică aparte. Președintele Gauck este o personalitate de referință pentru revoluția anti-comunistă din Republica Democrată Germană și reunificarea Germaniei. În același timp, este și un vechi prieten al României, fiind binecunoscut interesul său autentic pentru procesul de transformare post-comunistă din țara noastră.

De aceea, am discutat și importanța asumării trecutului la nivelul societății. În acest context, i-am vorbit despre intenția mea de a înființa cât mai curând la București un Muzeu Național al Comunismului. Este o inițiativă care oglindește responsabilitatea noastră ca națiune și hotărârea fermă de a nu uita.

Eforturile statului german în privința păstrării memoriei experiențelor totalitare pe care le-a parcurs în secolul XX constituie un veritabil model. În consecință, sprijinul german în această materie ne-ar fi de un real folos și, de aceea, l-am rugat pe Președintele Gauck, cunoscând contribuția sa valoroasă în acest domeniu, să susțină schimbul de experiență și să ne ofere expertiza germană.

Ne dorim un muzeu construit după cele mai înalte standarde, care să devină o instituție de educație și de amintire.

Pe de altă parte, discuțiile noastre au prilejuit și abordarea principalelor provocări și priorități cu care se confruntă Europa: migrația, funcționarea spațiului Schengen, evoluțiile din Vecinătatea Estică a Uniunii.

L-am asigurat pe președintele Gauck de poziția solidară a României în eforturile de gestionare a efectelor crizei migrației, dar și de combatere a cauzelor acesteia. Suntem în favoarea unui răspuns european comun, iar solidaritatea țării noastre se manifestă concret prin faptul că România este al doilea contributor la Frontex, după Germania.

În acest context, l-am asigurat pe domnul președinte de valoarea adăugată pe care aderarea României la Spațiul Schengen ar aduce-o, aceasta rămânând un obiectiv prioritar al țării noastre.

Am abordat, de asemenea, situația din Republica Moldova. Menținerea stabilității și a parcursului său european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastră și credem că acest obiectiv trebuie să fie unul al întregii Uniuni.

Nu în ultimul rând, am discutat despre apropiatul Summit NATO de la Varșovia, care trebuie să transmită un mesaj puternic de solidaritate, unitate și coeziune în actualul context internațional. Am reiterat în acest context poziția cunoscută a României privind întărirea echilibrată și proporțională a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, având în vedere evoluțiile de securitate din Zona Mării Negre.

În final, domnule președinte, vă mulțumesc pentru vizita dumneavoastră în România, care confirmă amploarea, dar și dinamismul relației bilaterale!"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii