Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:08 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La ceas aniversar George Cuşa împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani

ro

22 Feb, 2016 10:22 6632 Marime text
 
Astăzi, George Cuşa sărbătoreşte o zi specială, deoarece împlineşte venerabila vârstă de 90 de ani.
 
George Cuşa s-a născut în Bazargic, pe 22 februarie 1926, „la doar trei luni după descălecarea primului mare val de aromâni veniţi din Macedonia grecească, pe 25 noiembrie 1925”, după cum ne-a spus într-un interviu. „M-a marcat, mai exact, faptul că nu m-am născut acolo unde am fost plămădit, anume în Pindul tracic, unde era leagănul familiei mele, unde era istoria noastră. Acest aspect a avut o influenţă asupra vieţii mele”, ne-a mărturisit George Cuşa.
 
Anul trecut, elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ au ascultat cu uimire povestea de viaţă a lui George Cuşa. „Două licee din Constanţa, «Mircea cel Bătrân» şi «Domniţa Ileana», actualul Colegiu «Mihai Eminescu», au susţinut examenele la Murfatlar, în condiţii vitrege. După Bacalaureat, o parte dintre noi au fost înrolaţi în armată şi trimişi la şcoala de ofiţeri rezervişti din Sibiu. Şapte dintre noi au făcut puşcărie. Eu am fost închis 14 ani, din care opt ani i-am petrecut într-o carceră de şase metri pătraţi alături de alţi patru oameni. Nu aveam voie să stăm nici măcar pe acele paturi reci din celulă, nu aveam privilegiul de a vedea lumina soarelui. Mulţi dintre noi s-au sinucis, unii au înnebunit, iar alţii au reuşit să îl aducă pe Dumnezeu în celulă şi să reziste“, le-a mărturisit George Cuşa tinerilor care îl ascultau. „Am reuşit să îmi revin după aceşti ani grei de închisoare abia acum 25 de ani. Dar să ştiţi că, pentru unii, închisoarea de la Aiud a fost ca o universitate. Aţi auzit cu toţii de Codul Morse. Noi, la Aiud, l-am reinventat, şi aşa ne-am putut educa unii pe alţii. Am avut şansa să avem calorifere în celule, chiar dacă erau doar de decor. Dar aceste obiecte ne-au fost de mare ajutor, pentru că aşa puteam să comunicăm între noi de la o celulă la alta, prin Morse. A adaptat cineva acest cod. Linia era din două puncte alăturate, două bătăi rapide. Şi punctul era o bătaie scurtă în ţeava caloriferului. Aşa am învăţat unii de la alţii istorie, geografie şi câte şi mai câte. Eu am avut norocul de a sta în celulă cu oameni învăţaţi. Cu Radu Gyr şi Nichifor Crainic, dar şi cu alţii“, le-a mărturisit el elevilor de la „Mircea“.
 
Sursa: Facebook.com  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ioana Paraschiv 19 Feb, 2024 04:49 Impresionanta viata. Scrieti o carte despre experienta inchisorii, ca sa lasati marturie ce a insemnat comunismul pentru Romania. Cu stima, sanatate, Domnule Cusa, respectul unei tari intregi.
  • Doga Misu 24 Feb, 2018 10:35 Un om deosebit , cum rar întâlnești in ziua de azi...
  • Veronica Petra Davidson 23 Feb, 2016 00:53 Foarte frumos. Congratulations!Cunosc povestea lui George Cusa de cind eram copil, cred ca aveam 7 ani. I-mi aduc aminte ca intr -o seara, tatal meu Petra Hristu, a venit acasa cu lacrimi in ochi; intrebindu -l de ce plinge, mi-a raspuns ca o tragedie s-a intimplat cu Despina si ca Gogu nu este acasa. Intrebind Dar unde este Lali Gogu, tata mi-a spus unde este Gogu si m-a atentionat sa nu cumva sa vorbesc la scoala de tot ce mi-a spus de Gogu. Cu timpul am inteles "teama lui Tata". Acum am 63 si vreau sa felicit so sa transmit un calduros " La multi ani", pentru Gogu Cusa. Cu mult respect, Veronica Petra, USA.