Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:41 18 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuri sfinte în România La Colilia, minunea poartă un nume - Talpa Maicii Domnului (galerie foto)

ro

12 Sep, 2015 17:56 8967 Marime text
La mănăstirea Colilia puteţi vedea… Talpa Maicii Domnului. Sună incredibil, nu-i aşa? Pe 9 decembrie 2010 a apărut această Talpă. Au înrămat-o (în ramă cu albastru) şi au continuat să se roage. Ziua când a apărut nu este una banală. Pentru creştini este Zămislirea Maicii Domnului.
 
Cele sfinte spun că Domnul şi Dumnezeul nostru, vrând să-Şi gătească Luişi biserică însufleţită şi casă sfântă pentru sălăşluirea Lui, a trimis pe îngerul Său la drepţii Ioachim şi Ana - căci din aceştia avea să se nască Maica Sa după trup - şi a arătat mai dinainte că va zămisli cea stearpă şi cea care nu avea copii, pentru ca să adeverească zămislirea Lui din Sfânta Fecioară. Astfel, Sfânta Fecioară Maria a fost zămislită din făgăduinţă, dar din unire şi din sămânţă bărbătească. Numai Domnul nostru Iisus Hristos a fost zămislit fără unire şi fără sămânţă bărbătească şi S-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de înţelegere, aşa cum numai El ştie; fiind Dumnezeu desăvârşit a luat trup desăvârşit, aşa precum şi la început a făcut şi a plăsmuit firea omenească.
 
Prăznuim dar această zi cu aducere aminte de cuvintele spuse drepţilor Ioachim şi Ana de îngerul care le-a binevestit sfânta zămislire a Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Dumnezeu, Cel ce a făcut lumea din nimic, a prefăcut în fapte aceste cuvinte; a trezit pântecele cel sterp spre rodire şi a făcut în chip minunat maică născătoare de copii pe aceea ce îmbătrânise fără să nască. Dumnezeu a dat acest rod vrednic de ruga drepţilor Ioachim şi Ana, din care avea să vină însuşi Dumnezeu în trup spre naşterea din nou a lumii. Dumnezeu a binevoit ca aceşti întelepţi părinţi să nască pe Fecioara, pe cea hotărâtă mai înainte de veac, pe cea aleasă din toate neamurile să fie Născătoare de Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Tot în această zi de 9 decembrie, pomenim şi pe Cuviosul Părintelui nostru Ştefan cel strălucit, care a trăit în biserica Sfântului Antipa, facem şi pomenirea Sfintei proorociţe Ana, mama Proorocului Samuel, dar şi pomenirea sfinţilor mucenici: Sositeu, Narsu şi Isaac, care prin sabie s-au săvârşit.
 
Măicuţele de la această mănăstire vorbesc cu pioşenie şi emoţie despre minunea de a avea Talpa Preacuratei în lăcaşul lor de cult. Vă arătăm şi Talpa Maicii, dar şi imagini cu acest lăcaş creştinesc special.
 
Stabiliți în fostul sat Colilia prin anii 1880, nemții au fost pentru localnici un model de hărnicie și de prosperitate. Între anii 1901-1934 etnicii germani au ridicat aici o biserică evanghelică. După plecarea lor, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, iar comunitatea germană a fost despăgubită. În timpul comunismului, între anii 1967-1968, prin sistematizarea rurală, odată cu satul Colilia biserica a fost părăsită şi, în timp, s-a degradat. Au rămas doar zidurile laterale fără acoperiş, geamuri și uşi.
 
După reactivarea mănăstirii în mai 2006, maica stareţă Rafaela a început lucrările de reconstrucţie. Astfel, în perioada 13 septembrie 2007 – 29 iulie 2008 a fost construit paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În plus, au fost realizate: clopotniţa, un corp de chilii, aghiasmatarul, un aşezământ social format din 20 de căsuţe pentru nevoiaşi.
 
Din noiembrie 2006 s-a lucrat la ridicarea bisericii mari pe ruinele fostului lăcaş de cult. Pictura, în frescă, a fost realizată de Sorin şi Paraschiv Bejan, între anii 2007-2009. Piatra de temelie a paraclisului cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a fost pusă în ziua de 13 septembrie 2007, iar catapeteasma este din zid, cu icoane pictate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ana Sofroni 06 Oct, 2017 21:36 Prin asemenea locuri sfinte, întreţinute cu dragoste, se revarsă multă milă dumnezeiască asupra noastră. Slavă Ţie, Preabunule Dumnezeu, Slavă Ţie!