Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE La Deveselu are loc astăzi o ceremonie care anunţă că scutul american anti-rachetă este operaţional

ro

12 May, 2016 08:48 5956 Marime text
Comuna Deveselu devine, oficial, unul dintre cele mai importante puncte strategice de pe harta Europei, dar și a lumii. Un moment istoric e marcat astăzi, la Deveselu, unde are loc o ceremonie care anunţă că scutul american anti-rachetă este operaţional.

Baza militară de aici a fost complet modernizată de americani. Acum, găzduiește elemente ale scutului american anti-rachetă, unul dintre cele mai avansate programe militare de pe planetă, destinat protejării Alianței Nord-Atlantice, inclusiv a României.

Baza din ţara noastră devine astfel extrem de importantă pentru securitatea României, a Statelor Unite, dar şi a celorlalte ţări NATO. Scutul de la Deveselu va proteja Alianţa Nord-Atlantică în faţa oricărui atac cu rachete.

Participarea României la scutul anti-rachetă a fost decisă în februarie 2010, de Consiliul Suprem de Apărare a țării.
 
Baza de la Deveselu e parte a unui uriaș sistem defensiv - terestru, naval și aerian, denumit Aegis Ballistic Missile Defense System, care are ca scop descurajarea oricăror amenințări și agresiuni la adresa NATO.
 
E un sistem integrat, care prevede amplasarea de interceptoare anti-rachetă și stații radar în baze terestre, dar și pe nave. O stație radar a fost deja amplasată în Turcia, iar în Polonia vor fi instalate interceptoare, după modelul bazei de la Deveselu.
 
De asemenea, câteva nave americane echipate cu sistemul Aegis activează deja în apele europene.
 
În România sunt instalate trei baterii terestre de rachete interceptoare tip SM-3, capabile să distrugă rachete cu rază medie de acțiune. Interceptoarele nu au încărcătură nucleară, dar pot distruge rachetele inamice prin intermediul energiei cinetice.

La acest eveniment vor participa oficialități ale statului român, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO.
 
După ceremonie vor exista scurte oportunităţi de presă şi ocazia de a filma exteriorul complexului sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore.
 
Pe de altă parte, Frank Rose, asistent al Secretarului de Stat al SUA pentru Controlul Armamentului, Verificare şi Conformitate, şi ambasadorul Douglas Lute, Reprezentant Permanent al SUA la NATO, vor oferi informaţii despre apărarea antirachetă în 11 mai, la Bucureşti.

UPDATE, ora 13.35:

Cei care au tăiat panglica inaugurală a sistemului antirachetă de la Deveselu au fost premierul Dacian Cioloş, adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert O. Work şi şeful NATO, Jens Stoltenberg.
 
Ministerul Apărării a transmis pe platforma de socializare Facebook o reacţie referitoare la această inaugurare.
 
„Certificarea capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă. Chiar în aceste momente, la Deveselu, în Unitatea de Sprijin Naval, are loc ceremonia prilejuită de certificarea capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.

 
La acest eveniment participă oficialităţi ale statului român, secretarul general al NATO, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa şi din cadrul NATO”, a fost mesajul transmis pe pagina de socializare a MApN.
  
Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la inaugurare, în schimb a ţinut să transmită faptul că scutul din ţara noastră nu este îndreptat împotriva niciunei ţări.
 
„Singurele soluţii viabile rămân cele politice, nu cele militare. Acest sistem antirachetă face România şi Europa mai sigure, iar el nu este îndreptat împotriva niciunui stat, nu poate sa fie ofensiv”, a ţinut să precizeze şeful statului.
 
Astăzi a venit şi un punct oficial de vedere din partea Rusiei. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că baza din România care găzduieşte elemente ale scutului antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei.
 
„Am spus de când a început această poveste că experţii noştri sunt convinsi că dezvoltarea sistemului anti-rachete balistice ridică o anumită ameninţare la adresa Federaţiei Ruse”, a declarat Peskov, potrivit ziare.com.

Citeşte şi: Reacţie Kremlin - „Scutul antirachetă de la Deveselu este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei"


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii