Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legislatia RCA s-a modificat de la 1 ianuarie. Politele, mai scumpe cu 20%

ro

02 Jan, 2010 17:13 2625 Marime text

masinaa.jpgAsigurarea RCA este mai scumpa în 2010 cu 20%. Sunt însa si prevederi noi ale legii. De exemplu cei care au produs accidente rutiere pot plati cu pâna la 200% mai mult pentru RCA.

Noua legislatie de asigurare RCA introduce asa numitului sistem bonus-malus, care stabileste criteriile dupa care se va stabili valoarea primei.

Astfel, toti soferii care au provocat un accident în ultimele 12 luni, indiferent de valoarea pagubei, vor plati începând de anul acesta o

prima de asigurare un RCA cu pâna la 45% mai mare fata de precedenta.

Noutatea legislatiei este aceea ca soferii care au fost implicati în mai multe accidente pot ajunge sa plateasca o asigurare uriasa. Mai exact, cu pâna la 200% mai mare, daca în ultimii trei ani au avut peste trei incidente auto în care au fost vinovati. La calcul se va lua în considerare doar numarul de accidente, nu si gravitatea acestora. Ca urmare, soferii vor fi pedepsiti la fel pentru o simpla tamponare sau pentru o dauna totala.

În schimb, cei care circula prudent vor fi premiati. Valoarea bonusului stabilita de firmele de asigurare e însa mult mai mica în comparatie cu penalizarea. Bonusul începe de la 10% - pentru lipsa accidentelor în ultimul an si poate ajunge pâna la 50%, pentru cei care nu au avut accidente în ultimii 7 ani.

Datele statistice arata ca numai 10% din soferii care încheie polite de raspundere civila auto sunt implicati în accidente rutiere.

Companiile de asigurare spun ca actualul proiect de lege este conceput pentru a-i responsabiliza pe soferii imprudenti.


Si tot de anul acesta, politele de raspundere civila auto vor fi emise doar în sistem electronic.

Sursa: Antena3.ro
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anka 09 Jan, 2010 14:09 si daca eu am o firma cu 3 autoturisme si soferii imi farma masinile in fiecare zi? eu platesc mai mult.