Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Leon Leyson, cel mai tînăr supraviețuitor de pe Lista lui Schindler, a murit

ro

15 Jan, 2013 18:28 1751 Marime text

Leon Leyson, cel mai tanar supravietuitor de pe Lista lui Schindler, a murit sambata, 12 ianuarie. In varsta de 83 de ani, el se lupta de patru ani cu un limfom. Traian la Los Angeles, unde preda la un colegiu de 39 de ani.

Leon Leyson facea parte dintre cei 1.100 de evrei salvati de Oskar Schindler in cel de-al doilea Razboi Mondial. Inscrisi pe lista de angajati ai lui Schindler, acestia scapau de deportare, lucrand in uzina sa de armament. Industriasul german, membri al Partidului Nazist, a mers pana la lagarul de la Auschwitz pentru a-si salva unii dintre angajati. Povestea sa este descrisa de o carte a lui Thomas Keneally, Lista lui Schindler, si in filmul cu acelasi nume al lui Steven Spielberg.

Leon Leyson este cel mai tanar evreu salvat de Schindler. Nascut in 15 septembrie 1929 in Polonia, este al cincilea copil al unui muncitor care lucra in aceasta uzina, povesteste Los Angeles Times. Avea zece ani cand Germania invadeaza Polonia. Sase luni mai tarziu, familia sa este inchisa, alaturi de mii de alte persoane, in ghetoul din Cracovia. Doi dintre fratii sai, Hershel si Tsalig, sunt ucisi de nazisti.

 

Sursa AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii