Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre drepturile militarilor, ale urmaşilor SGP, promovare în carieră Întâlnire la MApN între delegaţia LMP şi ministrul Mihai Fifor (galerie foto)

ro

01 Nov, 2018 01:53 5367 Marime text
 
Ieri, deși a avut un program extrem de încărcat, cu întâlniri cu oficiali din străinătate, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și-a făcut timp, să se întâlnească și cu delegația Ligii Militarilor Profesionişti.

La invitația expresă a ministrului Fifor, cele două părţi au dezbătut punct cu punct modificările la Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

Ministrul Mihai Fifor, personal, a ținut ca în conținutul legii care îi privește să fie incluse și următoarele drepturi, în condițiile similare cu cele ale cadrelor militare:
 
1. asistență medicală acordată familiilor militarilor profesioniști;
2. drepturi referitoare la concedii, inclusiv concediu paternal;
3. drepturi pentru urmașii SGP care își pierd viața ca urmare a participării în acțiuni militare în teatrele de operații sau în țară.
4. contracte pe perioadă nedeterminată după 15 de activitate, similar cadrelor militare în activitate.
5. promovare in carieră
 
Dan Albu, preşedintele LMP spune că a fost o dezbatere caldă și fructuoasă, ca între camarazi și speră că proiectul de lege, care va fi promovat de senatorul Mihai Fifor, să se materializeze cât mai repede.



Sursa foto: Facebook/Liga Militarilor Profesionisti
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Irimia Georgica 10 Dec, 2018 20:05 Va rog respectuos sa aduceti in discutie si sa rezolvati situatia de DISCRIMINARE creata MILITARILOR VETERANI,mai exact fostilor militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani (conf.leg.384/2006.art.45), din motive neimputabile lor, care nu pot beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf.Lg.223/2015.art.21), cu toate ca au realizat vechimea in specialitate de 15 ani care se cere in legea pensiilor militare (Leg.223/2015.art16) si de ce oare sunt bagati la art.19 la fel cu cei cu o vechime in specialitate de doar 10 ani care, normal, neavand vechimea in specialitate de 15 ani, nu pot beneficia altfel. O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea (vechime efectiva care face referire la vechimea civila care vine in completare la vechimea militara la data trecerii in rezerva), deaceea stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specialitate in cazul nostru si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015), vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, si vechimea realizata ulterior armatei cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015 conf.art.25. De ce lor se poate si noua nu, tinand cont ca am fost dati afara din sistem dupa 19 ani de armata (fiind participanti in teatre de operatii externe ca Afganistan si Irak), avand la trecerea in rezerva, majoritatea dintre noi, o vechime efectiva de 23 ani? (30,33 vechime efectiva la ora actuala) si nici nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata , pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015 . Mai exact se acorda un tratament discriminatoriu fostilor militari angajati, trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lor conf.Leg.384/2006.art.45, fata de cei in activitate. cu privire la pensiile militare (Leg.223/2015.art.21),in care la vechimi egale in armata si in viata civila cei in activitate beneficiaza de scaderea grupei de munca, iar cei in rezerva nu. Pentru a beneficia de scaderea grupei de munca conf. art. 21. s