Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:02 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liturghie arhierească la Mănăstirea Celic – Dere din judeţul Tulcea

ro

22 Aug, 2011 01:34 1437 Marime text
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat astăzi, 21 august 2011, Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Celic - Dere din judeţul Tulcea, după cum a precizat Alexandru Chituţă.

În cuvântul de învăţătură adresat maicilor şi pelerinilor prezenţi, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa credinţei ca virtute teologică în viaţa fiecărui credincios, ca şi mijloacele specifice sporirii credinţei: „Cu toţi avem multe de învăţat din pericopa evanghelică de astăzi: învăţăm credinţa, dragostea şi speranţa pe care le-a avut tatăl ce şi-a adus fiul său la Mântuitorul Hristos pentru a fi vindecat. Învăţăm datoria ce o avem de a aduce la Hristos pe copiii noştri pentru a se împărtăşi din binecuvântarea şi iubirea Sa jertfelnică. Învăţăm, apoi, despre puterea rugăciunii împreună cu postul şi înfrânarea în eliberarea noastră de patimi ca şi în dobândirea vieţi celei noi în Hristos".

Mănăstirea Celic-Dere, situată în partea de nord a Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Mănăstirea şi-a luat numele de la pârâul Celic (pe valea căruia se află), „Celic Dere" însemnând „pârâu de oţel", aici descoperindu-se arme din epoci îndepărtate. Între 1910 şi 1916 a fost ridicată şi biserica mare a mănăstirii şi o mare parte dintre edificiile actuale. Noua biserică a aşezământului a fost pictată între anii 1926-1932, în frescă, de pictorul român Gh. Eftimiu, ucenic al pictorului Costin Petrescu, iar catapeteasma sculptată în lemn de păr şi aurită, a fost executată de meşterul Anghel Dima din Bucureşti.

Sursa: Basilica.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii