Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:41 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Live text Papa Francisc, ultima zi în România. Suveranul Pontif ajunge la Blaj. Programul complet al zilei

ro

02 Jun, 2019 08:08 2268 Marime text
Papa Francisc va merge, azi, la Blaj, în ultima zi a vizitei pe care o efectuează în România. Acolo, pe Câmpia Libertăţii, va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. Ulterior este programată, tot la Blaj, o întâlnire cu comunitatea de romi greco-catolici din cartierul „Barbu Lăutaru”.

Conform programului oficial, Suveranul Pontif se va deplasa apoi cu elicopterul de la Blaj la Sibiu, unde va avea loc, pe aeroport, ceremonia de rămas bun. 

Sfântul Părinte Francisc a autorizat congregaţia să promulge Decretul de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi greco-catolici morţi între anii 1950-1970 din timpul persecuţiei comuniste pe 19 martie 2019.
 
 
PROGRAMUL zilei de duminică, 2 iunie:
 
Ora 09.00: Plecarea cu avionul spre Sibiu
Ora 09.40: Sosirea la Aeroportul din Sibiu şi transferul cu elicopterul la Blaj
Ora 11.00: Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie cu BEATIFICAREA celor 7 Episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii din Blaj. PREDICA SFÂNTULUI PĂRINTE. REGINA COELI
Ora 13.25: Prânzul împreună cu suita papală
Ora 15.45: Întâlnire cu comunitatea rromă din Blaj. SALUTUL SFÂNTULUI PĂRINTE
Ora 16.35: Transferul Sfântului Părinte cu elicopterul la Aeroportul din Sibiu

Ora 17.20: Ceremonia de bun rămas pe Aeroportul din Sibiu
Ora 17.30: Plecarea avionului Papal către Aeroportul Ciampino din RomaOra
19.45: Sosirea la Aeroportul Ciampino din Roma

Zeci de mii de pelerini veniţi din toată ţara sunt prezenţi duminică, încă de la primele ore ale dimineţii, pe Câmpia Libertăţii, în aşteptarea Papei Francisc, care va oficia, începând cu ora 11,00, Sfânta Liturghie şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

UPDATE 1, ora 9.37:  Suveranul Pontif a ajuns cu avionul la Sibiu, în ultima zi a vizitei sale în România.  De la Sibiu, Papa Francisc se va îndrepta spre Câmpia Libertăţii de la Blaj, unde va oficia Liturghia şi ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri. La finalul vizitei la Blaj, Sanctitatea Sa va avea o întâlnire cu comunitatea romă din localitate şi va susţine un discurs.  Papa Francisc îşi va încheia vizita de trei zile în România duminică după-amiază, pe aeroportul din Sibiu. 

UPDATE 2, ora 11:30

Peste 40.000 de pelerini s-au strâns deja pe Câmpia Libertății în așteptarea Papei Francisc. Din cauza ceții de la Blaj, Papa Francisc nu a putut pleca din Sibiu cu elicopterul, așa că merge spre Câmpia Libertății cu un autoturism. Klaus și Carmen Iohannis a ajuns la Câmpia Libertății, fiind primiți cu aplauze. La acest moment sunt aproximativ 50.000 de pelerini. Premierul Viorica Dăncilă, însoțită de mai mulți ministri, printre care Ana Birchall și Orlando Teodorovici, sunt și ei la Blaj.

UPDATE 3, ora 11:37
Potrivit evaluării Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Blaj și pe traseele de deplasare participă aproximativ 100.000 de pelerini.  A început ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici.

UPDATE 4, ora 12:52
„Aceste ţinuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferinţa oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viaţa şi se pune deasupra a toate”, a spus Papa Francisc.

UPDATE 5 ora 13.30
Papa Francisc i-a beatificat pe cei şapte episcopi greco-catolici martiri, în cadrul Sfintei Liturghii care a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Blaj în prezenţa a o sută de mii de credincioşi.
Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice, a fost cel care a citit cererea prin care a solicitat Papei Francisc să-i declare Fericiţi pe cei şapte episcopi martiri, "care au ales să moară, decât să se lepede de credinţa lor catolică".
Sfântul Părinte şi-a exprimat acordul şi i-a declarat Fericiţi pe episcopii martiri, care urmează să fie celebraţi pe 2 iunie.
Apoi a fost dezvelită icoana martirilor, aceasta fiind binecuvântată.
Cardinalul Lucian Mureşan a mulţumit Papei Francisc pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor, pentru faptul că a prezidat Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea celor şapte episcopi martiri.
"Aici, la Blaj, bate inima Bisericii noastre, turma cea mică situată în periferiile existenţiale faţă de cei mari ai acestei lumi. Aici, Biserica noastră, înflăcărată în rugăciune şi în acţiune, îi îmbrăţişează pe cei din urmă, pe cei marginalizaţi, pe cei săraci, exprimându-şi vocaţia sa înnăscută pentru solidaritate", a spus cardinalul.
"Binecuvântaţi-ne, Sfinte Părinte, pe noi, pe Biserica noastră, pe cei bolnavi, pe cei întemniţaţi, pe cei în vârstă, familiile aflate în greutăţi, dar şi pe mulţii noştri credincioşi ce trăiesc în diaspora", a completat înaltul ierarh.

Rude ale celor şapte episcopi martiri care au fost beatificaţi duminică de către Papa Francisc s-au aflat pe Câmpia Libertăţii.
Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând a fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i s-a oferit un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

UPDATE. ora 15.30

Papa Francisc urmează să se întâlnească, duminică după-amiază, începând cu ora 15,45, la Blaj, cu membri ai comunităţii de romi din localitate, într-un cartier locuit preponderent de aceştia, informează Agerpres.ro

"Legătura dintre comunitatea romă şi Biserica Greco-Catolică este una veche. Unul dintre cei mai preocupaţi de acordarea asistenţei spirituale romilor din Blaj a fost Ioan Suciu, unul din cei şapte episcopi martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc. Născut la Blaj, Ioan Suciu a copilărit cu mulţi romi, iar după încheierea studiilor şi-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunităţi. Cel cunoscut ca 'Episcopul tinerilor' a desfăşurat acţiuni de catehizare cu tinerii romi. A organizat inclusiv excursii pentru aceştia sau juca meciuri de fotbal cu ei", a precizat Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu Pop.


Potrivit prelatului, Papa Francisc a ţinut să meargă să-i întâlnească acolo unde locuiesc.

"Pentru noi, ca Biserică, este oportunitatea de a redescoperi vocaţia noastră. Noi avem preoţi romi, avem studenţi, seminarişti, iar unul dintre episcopii martiri, Ioan Suciu, avea o pastorală activă în această comunitate, nu doar instituţională, nu mergea doar ca episcop, mergea şi să joace fotbal cu ei sau să-i întâlnească ca prieteni. Sfântul Părinte, mergând acolo, alegând să meargă acolo, ne aduce aminte vocaţia Bisericii, aceea de a fi aici, acum, prezentă pentru tot. De fapt, Şcolile Blajului, care au fost deschise de către primii episcopi ai Bisericii noastre, au fost în acest sens gândite. Nu au fost şcoli pentru bogaţi sau pentru săraci sau doar pentru catolici. Au fost şcoli deschise tuturor, 'izvoare de har'. Cu această vizită, Papa Francisc ne aduce aminte ceea ce e vocaţia Bisericii în general, ceea ce e vocaţia creştinului, aceea de a nu face diferenţă, de a fi prezent acolo unde e nevoie de ajutorul lui", a afirmat Episcopul Claudiu Pop.


În opinia sa, în acelaşi timp, e "un semn" şi pentru romi faptul că Papa Francisc merge în mijlocul lor. "Cred că e un îndemn de a conştientiza o stare de fapt, a conştientiza probleme care există şi a chema cumva, din străfunduri, acea conştiinţă care trebuie să însemne şi integrare, şi actualizare ca societate, ca şi cultură, ca spiritualitate", a completat Episcopul.

Papa Francisc va susţine un discurs cu această ocazie. Întâlnirea are loc în biserica din cartierul "Barbu Lăutaru", construită în doar trei luni şi sfinţită în urmă cu două săptămâni. Ea poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu. 

UPDATE. ora 16.10

Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost ''maltrataţi'', ''segregaţi'' sau priviţi ''într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel'', informează Agerpres.ro

Suveranul Pontif s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul "Barbu Lăutaru". Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, "care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire".

"Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră", a afirmat Sfântul Părinte.


El a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când "cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte".

"Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte", a spus Sanctitatea Sa.


Suveranul Pontif a îndemnat credincioşii către calea lui Isus: "O cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Şi ea trece prin iertare".

Papa i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aibă ranchiună "deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacţie nedreptăţii, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie".

"Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-1 asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (...); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce", le-a transmis Papa Francisc participanţilor la întâlnire.


Suveranul Pontif a spus că pleacă din România "îmbogăţit": "Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!". 

UPDATE. ora 17.30

Papa Francisc a ajuns pe Aeroportul din Sibiu unde s-a îmbarcat la bordul aeronavei care îl va duce la Vatican. 

Acesta a fost adus la Sibiu pe cale rutieră deoarece Sibiul s-a aflat sub cod portocaliu de vreme severă, iar ploai ași furtuna ar fi îngreunat aterizarea elicopterului. 

Pe aeroport, Papa Francisc a fost așteptat de sute de persoane care au vrut să îl vadă înainte de  apleca din România, dar și de familia prezidențială. 

Impresionant este că, deși la Sibiu a fost cod portocaliu de vreme rea, în momentul în care a ajuns Papa Francisc s-a oprit ploaia și a ieșit soarele. 

Suveranul Pontif a plecat spre Vatican cu o aeronavă TAROM.

Citeste si:

Papa Francisc va efectua o vizită în România în perioada 31 mai - 2 iunie. Care este programul vizitei

LIVE TEXT Programul complet de astăzi. Sanctitatea Sa Papa Francisc-vizită Apostolică în România. Ziua II


sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii