Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură sub plex pentru PNL CAB nu a fost de acord cu organizarea de alegeri în două tururi

ro

15 Apr, 2016 17:07 1720 Marime text
 
Zi importantă la Curtea de Apel București.Magistrații Curții au respins cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin. Aceasta decizie nu este definitivă, dar este executorie.
 
În cadrul procesului desfăşurat astăzi, un avocat al PNL a solicitat ca dosarul să fie trimis la Curtea Constituţională, în vederea discutării unei excepţii de neconstituţionalitate. De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, susţinând că acest act normativ favorizează primarii care sunt acum în funcţie şi candidează pentru nou mandat, deoarece aceştia au cele mai mari şanse de a câştiga alegerile dacă se menţine prevederea privind un singur tur de scrutin. Conform acestuia, dacă acea hotărâre de guvern rămâne în vigoare, atunci primarul care câştigă alegerile va fi ales de către de o minoritate dintre cetăţeni, întrucât el va primi mai puţine voturi decât ceilalţi candidaţi la un loc.
 
De cealaltă parte, potrivit agerpres.ro, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Electorale Permanente au cerut judecătorilor să respingă atât cererea de anulare a HG 51/2016, cât și solicitarea de sesizare a CCR, arătând că PNL critică doar elemente pur administrative de natură electorală, iar sesizarea nu este suficient motivată.
 
În 3 aprilie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu spunea că încă speră în organizarea de alegeri locale în două tururi. Potrivit acesteia, şi în cazul unei decizii cu câteva zile înainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amâna două săptămâni.

Comisia de la Veneția dezaprobă demersul PNL.
 

"Consider că ar trebui evitate astfel de practici. Este adevărat că, în unele cazuri, poate că este necesar, datorită unor evenimente sau circumstanţe, să se ia măsuri, dar altfel nu. Cred că nu există o nevoie reală să fie schimbat ceva. Cred că, în cazul României, decizia de a schimba sistemul electoral este una politică şi acest lucru nu ar trebui făcut chiar înainte de alegerile electorale", a spus Thomas Markert, secretarul general al Comisiei de la Veneţia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii