Lucy. Google omagiază trăsnăi greu de înţeles. Cine este Lucy pentru care a creat un nou Doodle (video)
Lucy. Google omagiază trăsnăi greu de înţeles. Cine este Lucy pentru care a creat un nou Doodle (video)
24 Nov, 2015 03:26
ZIUA de Constanta
3417
Marime text
41st Anniversary of the discovery of Lucy. Astăzi Google omagiază, printr-un Doodle nou, aniversarea a 41 de ani de la descoperirea unei fosile. A unui schelet uman.
Acum 41 de ani o echipă de cercetători a descoperit în estul Africii o fosilă care a schimbat felul în care înțelegem evoluția umană.
În 1974, într-o dimineață de duminică de la sfârșitul lunii noiembrie, câțiva oameni de știință săpau într-un loc izolat din regiunea Afar, aflată în Etiopia. Paleoantropologul Donald Johanson a observat o mică bucată într-un os al cotului și l-a recunoscut imediat ca aparținând unui strămoș al omului, scrie greatnews.ro.
În jur existau și alte rămășițe. „Când m-am uitat în sus pe pantă, în stânga mea, am văzut bucăți din craniu, o parte din mandibulă și câteva vertebre”, a povestit Johanson într-un interviu pentru BBC.
Cercetătorii și-au dat seama imediat că au făcut o descoperire de excepție deoarece sedimentele din acel loc aveau o vechime de 3,2 milioane de ani. „Mi-am dat seama că rămășițele făceau parte dintr-un schelet care era mai vechi de 3 milioane de ani”, a explicat Johanson. Cercetătorul tocmai dăduse peste cel mai vechi om timpuriu – numit și hominid – descoperit vreodată. Mai târziu, a devenit evident că era vorba și de cel mai complet hominid descoperit: se păstrase 40% din scheletul său.
În acea noapte, în tabără, Johanson a pus o casetă a trupei Beatles și a ascultat melodia „Lucy în cer cu diamante”. Cercetătorul bănuia deja că scheletul i-a aparținut unei femele deoarece era mic. Așa că cineva l-a întrebat: „De ce nu o numim Lucy?”.
Numele s-a lipit imediat de ea. „Dintr-o dată, a devenit o persoană”, și-a amintit Johanson.
După alți patru ani, Lucy a fost descrisă oficial. Femela apariținea unei noi specii numite Australopithecus afarensis (după regiunea Afar în care fusese descoperită) și era clar că era una dintre cele mai importante fosile descoperite vreodată.
Sursa text: greatnews.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii