Luna pădurii, celebrată la Fântâniţa-Murfatlar
Luna pădurii, celebrată la Fântâniţa-Murfatlar
19 Mar, 2015 16:33
ZIUA de Constanta
2430
Marime text
Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice și ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului și a factorilor decizionali, cu privire la importanța pădurilor, a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic.
Această sărbătoare își are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.
În județul Constanța, fondul forestier cuprinde o serie de arii protejate forestiere, reprezentative din punct de vedere al biodiversității, aici fiind prezente numeroase tipuri de habitate de pădure, de silvostepă și stepă, habitate protejate la nivel european care adăpostesc specii lemnoase cu o valoare ecologică excepțională. Din totalul suprafeței de 38.305 ha a fondului forestier al județului nostru, peste 1.600 ha constituie arii naturale protejate la nivel național.
Toate rezervațiile forestiere (Pădurile Hagieni, Fântânița-Murfatlar, Dumbrăveni, Canaraua Fetii, Esechioi, Cetate, Bratca, Celea Mare – Valea lui Ene și Recifii Jurasici Cheia) fac parte și din Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000, a cărui scop principal este de a opri declinul diversității biologice prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase și periclitate specii habitate de interes european.
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța în colaborare cu Direcția Silvică Constanța organizează o acțiune de plantare puieți în zona Pădurii Fântânița-Murfatlar, în data de 24 martie 2015, începând cu orele 12,00.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii