Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:07 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE. Consultări şi la Constanţa Concluziile consultărilor cetățenești arată că românii își doresc ca țara noastră să își asume mai mult apartenența la UE

ro

08 Oct, 2018 20:00 1531 Marime text

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezentat luni, 8 octombrie 2018, concluziile ciclului de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“ care a avut loc în România în perioada mai – septembrie 2018.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România au organizat consultări cetățenești la București, Arad, Constanța, Panciu, Fălticeni, Craiova, Negrești-Oaș, Târgoviște, Alba Iulia, Bacău și Bârlad, rezultatele urmând a fi raportate şi discutate la Consiliul European din decembrie 2018, în perspectiva Summitului de la Sibiu (9 mai 2019) privind viitorul Europei.

Evenimentul de închidere a seriei de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“, găzduit de Sala „Pictura“ a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale“ din București, a avut loc în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice, exponenţi ai mediului asociativ, sindical, patronal sau academic, jurnalişti şi reprezentanţi ai delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, respectiv membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că rezultatele consultărilor cetățenești organizate în țara noastră vor putea contribui la definirea unor propuneri concrete, la nivel european, privind refondarea Uniunii Europene, dar și la fundamentarea poziţiilor României în calitate de stat membru.

„Cetățeanul trebuie să fie parte activă a întregului proces decizional european, iar definirea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar nu poate fi făcută decât prin implicarea locuitorilor săi și prin racordarea politicilor publice la așteptările acestora. Prin intermediul «Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene» am urmărit crearea unui cadru pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România și cetățenii săi, cât și  cele relevante pentru viitorul Uniunii, precum și creșterea vizibilității domeniului afacerilor europene în plan național, în raport cu cetățenii, proces esențial în pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor. Demersul s-a bucurat de un real succes, concluziile consultărilor cetățenești demonstrând că românii își doresc ca țara noastră să își asume mai mult apartenența la Uniunea Europeană. Dezbaterile interactive cu cetățenii din toată țara au evidențiat percepția unui bilanț pozitiv al aderării României, precum și sprijinul acestora pentru consolidarea proiectului european, pe baza unor valori comune precum coeziunea, libertatea, solidaritatea și tratamentul egal al statelor membre și al cetățenilor. Participanții la evenimente au subliniat totodată importanța asigurării securității cetățenilor și a promovării convergenței economice, sociale şi teritoriale, ca pilon esențial pentru dezvoltarea armonioasă, echilibrată şi durabilă a Uniunii Europene, prin reducerea decalajelor şi promovarea de oportunități egale pentru toți locuitorii statelor membre“, a declarat Victor Negrescu.


Informații suplimentare

Ciclul de evenimente din seria „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“ se înscrie în cadrul generat de inițiativa lansată la nivel european și andosată la nivelul statelor membre (documentul „Inițiativa Consultărilor cetățenilor UE – cadrul comun“ / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework“). În pregătirea Summitului de la Sibiu dedicat acestui subiect, au fost organizate evenimente similare în Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. De asemenea, pentru a sprijini acest proces, Comisia Europeană a promovat un chestionar online adresat tuturor cetățenilor europeni interesați de subiectul viitorului Uniunii Europene, publicat la 9 mai pe pagina sa web și disponibil inclusiv în limba română.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii