Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrații constiționali se vor ocupa mâine de sesizarea PNL privind reluarea votului în cazul Șova

ro

23 Jun, 2015 22:42 1452 Marime text
Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului în cazul cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova este dezbătută mâine de Curtea Constituţională a României (CCR). Magistrații Curții au cerut, în 15 iunie, un punct de vedere Biroului Permanent al Senatului la sesizarea făcută de 36 de senatori, referitor la neconstituţionalitatea hotărârii din 2 iunie, privind respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, în dosarul "Turceni - Rovinari".
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PNL Cătălin Boboc, anunţa în 8 iunie că a fost depusă o nouă contestaţie în cazul votului pentru Dan Şova, deoarece acesta "ar trebui, ca orice cetăţean simplu, să meargă în faţa unei instanţe, iar aceasta să se pronunţe asupra cererilor Parchetului".
În 25 martie, Senatul a constatat că cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, care a primit 79 de voturi "pentru" şi 67 "împotrivă", nu întruneşte condiţiile legale. PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că "Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză".
Liberalii precizau în sesizare că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, publicată în Monitorul Oficial din 22 aprilie, prin care Senatul constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de articolul 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Dan Şova, este neconstituţională.
În 6 mai, Curtea Constituţională a admis sesizarea PNL şi a stabilit, cu majoritate de voturi, că Hotărârea Senatului din 25 martie în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare, care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie. După hotărârea Curţii Constituţionale, conducerea Senatului a decis reluarea votului în plen.
În 2 iunie, Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, fiind înregistrate 66 de voturi "pentru" şi 72 "împotrivă".
Senatorul Dan Şova, autosuspendat din PSD din cauza verificărilor procurorilor anticorupţie, este urmărit penal în dosarul privind acte asimilate corupţiei săvârşite la companiile energetice Turceni şi Rovinari, în legătură cu încheierea unor contracte de asistenţă juridică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii