Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mandatele primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de CJ vor fi prelungite prin lege

ro

03 Dec, 2011 20:27 1331 Marime text
Purtătorul de cuvânt al PDL, vicepreședintele Sever Voinescu, a declarat pentru RTV.net că procedura de comasare a alegerilor va implica şi amendarea Legii administraţiei locale. Prin modificarea actului normativ, mandatul aleşilor locali va fi prelungit până la alegerile din toamnă. În forma actuală, legea prevede că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit în caz de război sau de catastrofă.

Voinescu a arătat că nu se pune problema unui hiatus în exercitarea atribuțiilor primarilor și președinților de CJ în urma amânării scrutinului local pentru a se desfășura simultan cu parlamentarele.

„Bineînțeles că actualii primari își vor duce mandatul mai departe până la alegerile din toamnă”, a declarat Sever Voinescu pentru RTV.net.

Cât privește procedura legislativă care va permite comasarea, democrat-liberalul a arătat că schimbările trebuie să se facă la nivelul legislației ce privește administrația locală deoarece durata mandatului parlamentarilor este riguros prevăzută în Constituție.

„Se modifică legea care stabilește durata mandatului administrației locale. În esență, trebuie modificat acel articol pentru, în cazul acesta, nu avem nicio constrîngere de ordin constituțional”, a precizat Voinescu.

La rândul său, președintele comisiei de administrație a Camerei Deputaților, Vasile Gherasim (PDL) a susținut că poate fi invocat, în sprijinul prelungirii mandatului actualilor primari, chiar și o situație de forță majoră.

„De ce nu? În momentul în care avem un deficit bugetar foarte mic, în care exprorturile scad, iar motoarele de dezvoltare a economiei au probleme, eu cred că se poate vorbi de o situație de forță majoră”, a declarat Gherasim pentru RTV.net.

De altfel, acesta susține că, din punctul său de vedere, ar fi necesară o modificare chiar mai radicală a legislației, inclusiv a Constituției, prin care să fie prelungite mandatele tuturor aleșilor astfel încât alegerile locale și parlamentare să poată să se desfășoare simultan cu cele prezidențiale și europarlamentare, adică o dată la 5 ani.

În prezent, Legea 215/2001 privind administrația publică locală prevede că mandatul Consiliului Local și al Consiliului Județean este de 4 ani şi poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

În cazul primarilor, aceeași lege stabilește că mandatul este de 4 ani și poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii