Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN vrea sa atraga militari voluntari

ro

10 Aug, 2010 14:40 2718 Marime text

După criza de medici, profesori sau programatori, România a intrat şi în criză de soldaţi. Ca să rezolve deficitul de cadre militare, Ministerul Apărării Naţionale s-a gândit să atragă rezervişti voluntari. Specialiştii din minister au elaborat şi un proiect de lege prin care MApN să atragă voluntari care să poată fi mobilizaţi în situaţii de criză sau de război. Un asemenea soldat ar urma să primească 1.000 de lei pe lună.

Conform proiectului, rezerviştii voluntari vor încheia un contract pe o perioadă determinată cu Ministerul Apărării Naţionale. Primul contract ar urma să aibă o durată de 4 ani iar următoarele de câte 3 ani. Sunt acceptaţi atât femeile cât şi bărbaţii, care vor ocupa poziţii de soldaţi, gradaţi subofiţeri şi ofiţeri. Proiectul de lege nu specifică limite de vârstă, dar probabil că vor fi aceleaşi ca ale celorlalţi soldaţi şi gradaţi, adică de la 18 la 45 de ani.

Rezerviştii voluntari ar urma să fie plătiţi ca şi ceilalţi angajaţi în poziţii similare din cadrul MApN. Adică, un soldat va primi 1.000 de lei pe lună, un subofiţer în jur de 1.500 de lei iar un locotenent cam 1.700 de lei. Diferenţa este că rezerviştii ar urma să primească aceste drepturi băneşti doar pentru perioadele în care participă la misiuni sau la instruire. În restul timpului, când nu se află la unitatea militară, rezerviştii ar urma să primească o indemnizaţie lunară de 30% din soldă.

Cei interesaţi îşi pot păstra serviciul, însă când sunt chemaţi la unitate, contractele de muncă cu alţi angajatori vor fi suspendate. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de avizul CSAT.

Sursa: antena3.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iulian 21 Jan, 2013 00:55 as vrea a fac si eu armata.
  • Maria 23 Nov, 2010 22:16 Buna Ziua Ma numesc Maria, asi dori sa stiu conditiile care se impun pentru soldatii voluntarii , si ce ar trebui facut? Va multumesc !
  • ciprian 25 Aug, 2010 13:07 ..sper sa se faca inscrieri cat mai repede
  • LORENA 17 Aug, 2010 17:56 Sunt f dezamagita de ceea ce li se intampla soldatilor romani plecati in afganistan.Traiesc in conditii mizerabile si mancare insuficienta ,ca sa nu zic deloc dar nimeni nu face nimic.De ce i-ati mai trimis acolo daca nu va intereseaza soarta lor?RUSINE STATULUI ROMAN................
  • ramses 11 Aug, 2010 10:29 Buna Ziua!! Informati ma si pe mine va rog cand apar locurile disponibile cu aceasta informatie.. Va multumesc!!
  • Daniel 11 Aug, 2010 09:12 Salutare!! Numele meu este Daniel si am optat pentru profesia de soldat/gradat voluntar in anul 2009!Am sustinut examenul la czso alba-iulia , unde am si fost admis! Au urmat cel putin 4 repartizari pe posturi insa de fiecare data :"ne pare rau , dar nu ati prins un post din optiunile pentru care ati optat, asteptati seriile urmatoare", am 21 ani , liceu teoretic cu diploma de bacalaureat, si un amarat cu 10 clase a prins post,ce ar trebui sa deducem de aici?? Acum a expirat si examenul , daca as vrea sa continui v-a trebui sa dau din nou, asta cand se vor scoate noi posturi, ce sanse credeti ca mai am? De ce se face atata reclama pt. a atrage tinerii daca pe cai admisi ii tin in asteptare pana cind expira examenul? Eu o sa mai incerc o data de data asta sper sa am noroc , va salut cu respect , bft all!!