Mark Gitenstein "Inaugurarea noului scut antirachetă de la Deveselu, operaţiunile care au loc la Constanţa la baza de la Mihail Kogălniceanu sunt lucruri foarte importante pentru SUA"
Mark Gitenstein: "Inaugurarea noului scut antirachetă de la Deveselu, operaţiunile care au loc la ConstanţaFostul ambasador a precizat că ţara noastră are o mare importanță în regiune pentru că ”dacă ești vicepreședintele sau președintele SUA, vrei să contactezi pe cineva în regiune și vrei să fii sigur că un lucru se va face, atunci cel mai probabil vei obține asta cu România decât cu oricare țară din regiune. Şi cred că acesta este motivul pentru care rachetele au fost amplasate acolo. Ştiau că este o democraţie stabilă, eficientă, o economie de piaţă, că România este un aliat puternic, nu e intimidat de nimeni. E vorba de un cadru politic multilateral, bipartizan, neafectat de naţionalismul, xenofobia, demogagia pe care o vezi în alte ţări din regiune. Ceea ce oferă siguranţă pentru SUA. Deci dacă cineva caută cel mai puternic aliat potenţial în regiune, cel mai echilibrat, atunci cred că este România”.
România și Statele Unite au o relație puternică și toată lumea este de acord cu acest lucru. Dar, ca în orice relație, sunt și multe lucruri pot fi îmbunătățite. Pentru a afla cum se vede România din America, jurnaliştii de la Digi24 au cerut răspunsuri de la fostul ambasador Mark Gitenstein.
Întrebat de vizita premierului Cioloş în SUA, care l-a întâlnit pe vicepreşedintele Joe Biden, pe lângă alţi oficiali de rang înalt şi oameni de afaceri, Gitenstein că relația dintre România și SUA este una profundă.
”La nivelul securităţii România rămâne un aliat de bază al SUA, atât în Afghanistan, cât şi în Irak. Iar în regiune, inaugurarea noului scut antirachetă de la Deveselu, operaţiunile care au loc la Constanţa la baza de la Mihail Kogălniceanu sunt lucruri foarte importante pentru SUA, România şi NATO. Peste toate acestea mai este şi chestiunea fundamentală de creare a unei pieţe libere şi a unei democraţii puternice în România, iar România cred eu este un model pentru întreaga regiune şi s-a transformat în aşa ceva în ultimii 4-5 ani. Iar acest premier şi preşedintele României sunt dedicaţi acestei agende. Agenda pieţei libere este despre o piaţă transparentă, supusă legilor”, a arătat fostul ambasador.
Despre aspectele negative pe care România ar trebui să le îmbunătăţească, Mark Gitenstein a spus, pentru Digi 24: ”Problemele sunt influenţele externe în ambele situaţii. De exemplu, în ceea ce priveşte securitatea naţională, nu există îndoială că activităţile ruseşti în regiune pun presiune pe România. SUA şi NATO sunt gata să susţină fără echivoc România în această privinţă. La nivel economic, România continuă să fie afectată de economia europeană, care încă este slabă, şi într-o anume măsură, criza refugiaţilor, care după părerea mea a ocolit România, în mod ironic, din moment ce ţara nu este încă în Schengen. Deci, acestea sunt zonele în care SUA, NATO şi EU vor să ajute România, la nivelul ambelor situaţii. Cred că noi deja ajutăm mult România, dar acesta este un subiect de dialog continuu”.
În ce privește amenințările lui Putin privind luarea în vizor a României, Mark Gitenstein a apreciat că ”este o naivitate din partea lui Putin să spună că România nu ştie ce înseamnă să fie în vizorul Rusiei. România a fost în vizorul Rusiei pentru câteva sute de ani, deci nu este ceva nou pentru România. Această ţară vrea un dialog mai potrivit cu Rusia şi pare că este greu pentru ruşi să facă acest lucru, din anumite motive. În ceea ce priveşte sistemul scutului antirachetă nu este ceva diferit faţă de nivelul de isterie al ruşilor pe care l-am auzit în ziua în care SUA şi România au anunţat că vor să construiască scutul la Deveselu. Ruşii au fost mereu înspăimântaţi de un sistem antirachetă care nu are nimic de a face cu Rusia. Sincer nu am înţeles niciodată, din postura omului care încă învaţă cum este regiunea şi cum este România, dar cred că miezul problemei este faptul că ruşii sunt supăraţi că o ţară semnatară a Tratatului de la Varşovia este acum parte din NATO şi este considerată un aliat puternic în regiunea de sud-est, inclusiv pentru construirea unui sistem de apărare strategic, care să apere Europa de rachete ne-ruseşti”.
Uniunea Europeană se va decide în curând dacă va păstra sau nu sancţiunile impuse Rusiei. Rusia nu pare a fi prea afectată de aceste sancţiuni, cel puţin la nivelul retoricii pe care o practică.
Despre perspectivele acestor sancţiuni, Gitenstein a apreciat că "aceste sancţiuni sunt un răspuns important la ceea ce au făcut ruşii şi sincer cred că sancţiunile ar trebui să meargă mână în mână cu reformele pe care le are de făcut Ucraina, reforme pentru care tinerii de acolo şi-au sacrificat vieţile pe Euromaidan, pentru a opri corupţia, pentru a impune transparenţa, pentru a construi o democraţie puternică, robustă, cu un sistem de piaţă efectiv. Cred că aceasta ar fi o ameninţare mai mare la adresa Rusiei decât sunt sancţiunile. Dacă ar avea la graniţă un sistem democratic, de pieţe libere, cu un standard de viaţă ridicat al ucrainenilor de rând, lucru care este valabil şi pentru Moldova, ar fi o ameninţare mai mare pentru Rusia, pentru că ruşii nu ştiu să obţină aceste lucruri în Rusia sau în aparenţă, aceşti lideri nu ştiu cum să facă asta. În această situaţie, dacă le arăţi ruşilor de la graniţă că pot trăi o viaţă mai bună în democraţie, transparenţă, într-un stat de drept, aceasta ar fi o ameninţare reală pentru un stat autoritar”.
Fostul ambasador a vorbit și despre imigranți și despre alegerea viitorului președinte american.
"Sfatul meu pentru cei care urmăresc politica din SUA este acelaşi pe care l-aş da în cazul României: acordaţi mai puţină atenţie la ceea ce oamenii spun şi mai multă la ceea ce fac. Politica din SUA şi din România tind să fie foarte isterice, câteodată demagogice. Eu nu aş da multă atenţie la ceea ce se spune. Dacă Donald Trump se va instala la Casa Albă, şi sper că n-o va face, cred că îl vor trezi la realitate deciziile şi opţiunile care îi vor sta în faţă. Probabil că nu va avea aceleaşi opinii pe 22 ianuarie dacă Doamne fereşte va deveni preşedintele SUA, ca cele pe care le are acum", a mai declarat Mark Gitenstein.
În cei opt ani de mandat la Casa Albă, Barack Obama nu a făcut nicio vizită în România, dar a avut întâlniri cu liderii de la București. Țara noastră este în continuare considerată cel mai stabil partener al Americii din regiune.
"Preşedintele Obama a obţinut mari rezultate în domeniul sănătăţii, reforma financiară şi salvarea economiei SUA de cel mai mare pericol de la criza economică din 1929. Totuşi, să rămânem la România, despre care am cunoştinţe. Vicepreşedintele ţine mult la România, a fost de mai multe ori în România, discută des la telefon cu primul ministru şi cu preşedintele României. După cum ştiţi, prim-ministrul a avut o întâlnire aici cu vicepreşedintele, care a menţinut în centrul discuţiei câteva subiecte esenţiale. Nu doar cele legate de securitatea naţională, de Afganistan, Irak şi în regiune, dar şi un focus pe statul de drept şi transparenţă, la care ţin foarte mult, după cum ştiţi, mai ales în politica energetică. Prim-ministrul şi preşedintele s-au concentrat pe politica energetică, care cred că este tot mai mult sursa independenţei în regiune, iar România are resurse mari de energie şi care necesită investiţii masive din exterior pentru reconstrucţia infrastructurii energetice. Premierul şi preşedinţii în funcţie sunt foarte atenţi la aceste chestiuni, la fel ca vicepreşedintele Biden şi preşedintele Obama la noi. Ba chiar aceasta a fost una din temele discuţiei ce a avut loc de curând şi a fost foarte constructivă. România va deveni un centru energetic în regiune şi va oferi un element în plus pentru securitatea regiunii. Iar acest lucru îi îngrijorează pe ruşi", a mai arătat Gitenstein.
În încheierea interviului, fostul ambasador a arătat că "Statele Unite ale Americii au o relaţie bilaterală cu poporul român. Nu e cu niciun partid sau personalitate politică în mod special. Aceleaşi întâlniri le-a avut şi Victor Ponta cu vicepreşedintele şi alte întâlniri cu membri ai guvernului SUA. Atât timp cât oricare premier împărtăşeşte aceleaşi principii fundamentale, şi a fost cazul tuturor celor cu care am lucrat în ultimii șase ani, au avut aceleaşi întâlniri şi aceeaşi atenţie pe care SUA le-au acordat actualului, foştilor şi tuturor prim-miniştrilor cu care a lucrat. Românii şi-au ales guvernul, nu SUA l-au ales. Nu au interesul să facă acest lucru".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp