UPDATE. Masă rotundă internațională organizată de Asociația Casa Mării Negre la Constanța. Ce subiecte sunt analizate (galerie foto)
UPDATE. Masă rotundă internațională organizată de Asociația Casa Mării Negre la Constanța. Ce subiectePotrivit organizatorilor, conceptul evenimentului este legat de celebrul balet ceaikovskian Lacul lebedelor (rusă: Лебединое озеро), care narează artistic transformarea în lebădă a prințesei Odette, exprimă și însoțește paradigmatic, de câteva secole, marile politici în zona Mării Negre.
„Acestea pot fi exprimate simbolic prin dansul lebedelor la Ceaikovski. Bătălia dintre bine și rău este evidențiată de jocul fascinant și contradictoriu dintre lebedele negre și cele albe.
Teoria geopolitică a lebedelor negre, așa cum este ea dezvoltată de către Nassim Nicholas Taleb , are în centrul său lebăda neagră ca eveniment geopolitic rar și imprevizibil/impredictibil, o surpriză cu impact major.
Potrivit acestei teorii, de cel puțin patru ani încoace, Marea Neagră pare a fi devenit un spațiu predilect al lebedelor negre (evenimente neașteptate, de magnitudine, cu efecte și consecințe semnificative în plan regional și global).
Este nevoie de reflecții analitice detaliate privind contextul producerii lebedelor negre în acvatoriul Mării Negre, precum și de previziuni analitice privind viitoarele scenarii geopolitice în Marea Neagră“ - au transmis organizatorii” – au transmis organizatorii.
La eveniment participă experți în geopolitica Mării Negre din România, Turcia și Ucraina care vor încerca să anticipeze, la Tomis, noile lebede negre din acvatoriu.
Principalele teme de reflecție:
- Se va fi transformat Marea Neagră într-un lac al lebedelor negre? Este Marea Neagră, după evenimentele din Crimeea, în alertă de cod roșu geopolitic?
- Care pot fi noile lebede negre în acvatoriu? Cine le produce? Cine le exportă/aduce la Pontul Euxin?
- Care sunt lebedele albe ce pot rupe blestemul geopolitic al Mării Negre?
- Cum va arăta regiunea Mării Negre ca scenă a dansului lebedelor geopolitice?
- Ce scenarii de evoluție geopolitică în regiunea Mării Negre pot fi anticipate/intuite/depistate la linia orizontului?
Participă: experți în domeniul geopolitic din România (București, Constanța, Cluj-Napoca), Turcia (Istanbul) și Ucraina (Kiev și Cernăuți) – în total, 12 experți.
Discuțiile mesei rotunde vor fi moderate de către Valentin Naumescu, conferenţiar doctor abilitat la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, fondatorul și coordonatorul Grupului de Reflecţie și Analiză Internațională Citadel.
UPDATE. 1
În debutul evenimentului, Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre, spune câteva vorbe despre Black Sea house care a organizat azi a doua masa rotundă de acest fel, după primul eveniment ce a avut loc în ianuarie.
Acesta a transmis și un mesaj din partea Ministerului Afacerilor Externe.
”Având în vederea importanța strategică a plasării Mării Negre, susținem importanța acestui demers" - se arată în mesajul transmis de MAE.
Apoi se vorbește despre consolidarea la Marea Neagră. De asemenea, la această masă rotundă se va vorbi despre riscurile și la ce este și va fi expusă zona Mării Negre în următoarea perioadă. Lebăda neagră, din perspectivă geopolitică, se referă la existența simultană a trei elemente: raritatea, impactul extrem și imprevizibilitatea.
UPDATE. 2
Senatorul Vergil Chițac vorbește despre importanța acestei mese rotunde, despre poziționarea strategică a Mării care are deschidere către multe zone și despre implicarea părții turcești, o viitoare implicare a bulgarilor și unele elemente despre China, dar și o viitoare legătură a Mării Negre cu țara respectivă.
UPDATE. 3
Moderatorul evenimentului, Valentin Naumescu a spus câteva cuvinte despre poziționarea strategică a Mării Negre și vorbește despre un anumit specific pe care trebuie să îl dețină aceasta .
UPDATE: 4"Spațiul geopolitic al Mării Negre este împărțit în mai multe mici secțiuni. Cele două mari puteri respectiv Federația Rusă și Turcia nu a încurajat mai deloc tema Mării Negre. Progrese se fac greu. Dar Marea Neagră este importantă. Aspectul geopolic, aspectul cultural primează și aceasta. Lebădă neagră este ceva imprevizibil dar de impact. Schimbă cursul unui eveniment." - a precizat Valentin Naumescu.
Prof. univ. dr. Marian Cojoc susține prezentarea ”Reflexii geopolitice. Tendințe. Hegemonia la Dunăre și Marea Neagră 1939-1949”.
Acesta vorbește despre arealul Mării Negre din perioada aceea. Dorește să sublinieze faptul că nu doar oamenii și percepțiile sunt extrem de importante ci și câteva perspective care cuprind perioada aceea, proiecția germană, reprezentarea sovietică și a treia perspectivă 1949, raportul 12 de situație, fiind vorba despre ce se știa atunci despre spațiul românesc.
UPDATE. 5"Emergența interesului major pentru zona Mării Negre nu poate fi pusă sub tăgadă în niciun fel" - a preciyat prof. univ. dr. Marian Cojoc.
La eveniment participă și E.S. Sulhi Turan, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța care a precizat că trebuie să se stabilească o legătură mai strânsă din perspectiva geopolitică între Turcia și Marea Neagră. Acesta a vorbit și despre faptul că se află în Constanța de două luni, timp în care a cunoscut ceva mai bine orașul, a fost invitat și la Universitatea din Constanța.
UPDATE. 6
În cadrul evenimentului, moderatorul, Valentin naumescu a precizat că istoria e scrisă și de guvern dar și de teroriști, însă mai mult de oameni, de cei care ies în stradă, cei care protestează ca să schimbe ceva, actorii nonstatali nontradiționali".
La rândul său, Cătălin Buciumeanu, în discursul despre "Marea Neagră și imposibila evadare din geografie" a precizat că în privința geopolitică există și lebede gri și detaliază conceptul de globalism, globalizarea.
Acesta vorbește despre incapacitatea de integrare de care momentan se lovește Marea Neagră și accentuează subiectele Federația Rusă, SUA și China din perspectiva geopolitică, menționând că ”interesele locale devin cumva globale".
UPDATE. 7"Geopolitica schimba hărțile mentale" adăugă Valentin Naumescu în urma discursului lui Cătălin Buciumeanu.
Muzzafer Șenel, director al Centrului pentru Studii Moderne Turcice de la Universitatea din Istanbul discută despre importanța regiunii Mării Negre din punct de vedere geopolitic și despre faptul că este printre singurele regiuni care se face remarcată în acest sens, dar si despre relația româno-turcă.
Acesta a mai precizat că intențiile există dar că până la implementare trebuie trecute mai multe bariere economice comunicaționale strategice, capitalul care poate fi folosit și multe alte detalii care în acest moment nu sunt extrem de clare însă posibilitatea unei legături mai strânse se poate face în timp din perspectiva geostrategică si geopolitică.
UPDATE. 8
Marian Zidaru de la Universitatea Andrei Şaguna din Constanţa prezintă "Syrian war a place of testing new russian weapons". Mai exact acesta a preyentat războiul din Siria și tipurile de arme și armament, munitie,tancuri, avioane de lupta care au fost folosite atunci. De asemenea, a făcut câte o prezentare generală a acestor metode de apărare și de atac.
Marian Zidaru vorbește despre armele astea ce capacitate au dacă sunt rezistente pentru război, despre bombe şi tot ce a fost folosit în războiul sirian și dacă au fost sau nu eficiente, dar şi despre nave.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp