Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:03 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii au efectuat patru transplanturi în 3 zile. Record medical pentru Europa de Est, în Brașov

ro

13 Jan, 2019 17:45 1301 Marime text
 Un spital privat din Brașov a marcat o premieră pentru Europa de Est.

Medicii au reuşit să facă patru intervenţii de transplant de rinichi în doar trei zile, scrie digi24.ro.  

Vorbim despre patru bărbaţi care au primit o nouă şansă la viaţă, graţie unei echipe de medici din România, Elveţia şi Belgia.

Intervenţiile au fost realizate cu ajutorul unui robot ultra-performant.

Operaţiile - de recoltare, respectiv implantare - au fost un real succes pentru cei patru bolnavi care aveau nevoie disperată de un rinichi nou.

„A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacineţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic.

Intervenţiile au fost făcute cu ajutorul unui robot chirurgical de înaltă performanţă, în premieră atât pentru România, cât şi pentru Europa de Est.

„Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune Therry Berney, medic.


Nouă medici din România, Elveţia şi Belgia au lucrat cot la cot pentru a duce la bun sfârşit intervenţiile chirurgicale.

„Anesteziile au decurs normal. Suntem pregătiţi cu echipamente de ultimă generaţie, cu medicamente de ultimă generaţie. Fapt ceea ce face să ne dea foarte mare încredere în noi”, spune Vlad Olteanu - medic anestezist.

„Operaţiile au mers bine, toate cele 4. Au fost mici probleme cu un cat de ieri, care a făcut hematom subcutanat, dar care s-a evacuat şi nu există nicio problemă legată de funcţia rinichiului”, afirmă Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, şef secţie.

Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul.


„Profesorul Decaestecker are mare experienţă transplanturile robotice. A fost foarte important. el ştie trucurile pentu ca totul să meargă repede. Doctorul Moldovan a făcut partea de operaţie. Cu o bună colaborare totul a mers bine”, spune Christope Iselin – medic.

Actuala lege a transplantului nu permite decontarea de către Casa de Sănătate a intervenţiilor efectuate în centrele private. Costurile au fost suportate de pacienţi şi de fundaţia spitalului. O astfel de operaţie se ridică la aproape 30 de mii de euro.

Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii