Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:08 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biologii au identificat specia meduzelor care au luat cu asalt litoralul românesc! Iată ce spun specialiştii (galerie foto)

ro

17 Sep, 2018 10:28 13818 Marime text
Având în vedere materialele apărute în presa audio-vizuală și scrisă, precum și pe canalele de social media privind apariția pe litoralul românesc al Mării Negre a unei specii noi de meduză, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa, menţioneză:
  • Exemplarele prelevate de pe plajă au fost studiate de specialiștii noștri și s-a ajuns la concluzia că este vorba de o specie comună, și anume Rhizostoma pulmo (Macri, 1778), așa numita meduză de apă caldă, distribuită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei și Marea Neagră, și nu Rhizostoma octopus, specie caracteristică zonelor mai reci (Marea Nordului).
 
  • Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm și 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simț complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.
 
  • Prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile.
 
  • Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt.
         
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii