Mesaje de la oficialităţi de Ziua Naţională a României
Mesaje de la oficialităţi de Ziua Naţională a României„Ne-am câstigat independenţa prin luptă. Suntem datori celor care s-au jertfit să nu uităm sacrificiul lor. Tocmai pentru că astăzi este o zi deosebită, am vrut să îmi aduc omagiul din faţa unui monument emblematic: Arcul de Triumf. Consider că Unirea din 1918 este una dintre cele mai mari realizări ale poporului nostru! La multi ani, ROMÂNIA ! La multi ani, constănţeni!“
La rândul său, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a preferat să fie simplu şi direct.
este urarea făcută de acesta de 1 Decembrie. Aceasta a fost urmată, la scurt timp, de următorul mesaj:„La mulți ani, România! La mulți ani, frați români!“,
„În urmă cu 98 de ani, toţi românii, într-un cuget şi o simţire, au împlinit visul străbunilor: România Mare şi Unită. Clasa politică nu a fost mai prejos. Partidele şi politicienii s-au ridicat la nivelul vremurilor, au lăsat la o parte ceea ce îi despărţea şi au înfăptuit împreună, visul secular al tuturor românilor.Astăzi, nouă ne revine misiunea de a învăţa de la înaintaşi, de a ne ridica la nivelul vremurilor noastre şi de a înfăptui Unirea care ne lipseşte: cea a românilor cu românii de pretutindeni, în faţa tuturor lucrurilor care ne pot dezbina.Numai uniţi suntem puternici, numai împreună putem face din România acea ţară la care au visat străbunii noştri: casa curată, civilizată şi îmbelşugată a tuturor românilor!
Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România!
La mulţi ani românilor de pretutindeni!“
Costin Răsăuţeanu, viceprimar al municipiului Constanţa, a postat pe o platformă de socializare următorul mesaj:
La mulți ani, România!🇷🇴
#împreună
#onoare
#dragostedețară
Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Ioan-Dragoș Tudorache, cu ocazia Zilei Naționale a României
1 Decembrie este sărbătoarea tuturor românilor, simbol al unității, al împlinirii aspirațiilor națiunii române. Unirea de la 1 Decembrie 1918 a fost posibilă datorită înaintașilor noștri care au știut atunci să valorifice contextul european în favoarea intereselor propriei țări.
Este rândul generației noastre, a celor care ne bucurăm de libertatea câștigată, chiar cu sacrificiul suprem, de către părinții și strămoșii noștri, să continuăm procesul de modernizare a acestui stat și să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun.
Am convingerea că, prin unitate și consecvență, România va deveni țara în care toți românii să își poată împlini aspirațiile.
1 Decembrie îi găsește întotdeauna pe angajații MAI la datorie participând la manifestările dedicate Zilei Naționale sau asigurând ordinea publică în întreaga țară pentru ca românii să se poată bucura fără griji de această minivacanță.
Tuturor polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră, aviatorilor, medicilor și paramedicilor SMURD care desfășoară activități în aceste zile, în țară sau în străinătate, le urez mult succes și să-și încheie cu bine misiunea!
Sărbătoarea națională de 1 Decembrie îmi oferă prilejul mie și tuturor angajaților Ministerului Afacerilor Interne de a adresa românilor, de aici și de pretutindeni, urări de bine, împliniri și multă sănătate!
La mulți ani, români! La mulți ani, România!
Mesajul ministrului delegat pentru Relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, cu ocazia Zilei Naţionale a României:
1 Decembrie este ziua în care ne sărbătorim valorile, moștenirea culturală și pe cea istorică, oriunde ne-am afla, în România sau în străinătate.
În 1918, la încheierea războiului, înaintașii noștri au înfăptuit unirea pe soclul de jertfe și sacrificii ale celor care au dus greul Marelui Război. Astăzi, cu gândul la ceea ce ei au reușit, în pofida tuturor greutăților ce păreau de netrecut, este rândul nostru să ne amintim că unirea face puterea.
Într-o lume în transformare, avem nevoie mai mult decât oricând să rămânem împreună, să ne cunoaștem și recunoaștem valorile și să ne întărim încrederea pornind de la ceea ce suntem capabili să realizăm. Împreună, cei de acasă și cei plecați peste granițe, putem construi un viitor mai bun pentru țară și pentru copiii noștri.
Respectăm alegerea fiecăruia de a trăi acolo unde crede că își poate împlini propriul proiect de viață. În același timp, rămânem legați de România, ne interesează ceea ce se întâmplă acasă și am dori să participăm, chiar și de la distanță. Împreună putem construi între stat și românii din afara țării un parteneriat bazat pe încredere, respect și solidaritate, un parteneriat pentru dezvoltarea României.
Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, să regăsim voința și puterea înaintașilor noștri, pentru a depăși dezbinarea, a respinge tentația fricii sau neîncrederii și a ne uni, pentru a rămâne conectaţi cu țara, a avea înțelepciunea de a învăța unii de la alții și de a continua să contribuim la binele de azi și de mâine.
Cunoscând dorințele, idealurile și entuziasmul multora dintre dumneavoastră, am convingerea că putem reuși. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru prestigiul și reputația țării.
La mulți ani, România!
Mesajul ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, cu ocazia Zilei Naţionale a României:
Ziua Națională a României reprezintă un reper fundamental al identității poporului român, fiind, an de an, prilejul de aniversare a momentului istoric al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, realizate prin dragostea de țară, devotamentul, perseverența și sacrificiul înaintașilor noștri, care au făcut posibilă atingerea idealului suprem de unitate al națiunii române.
Capacitatea de a furniza predictibilitate, încredere și stabilitate într-o regiune cu tensiuni și riscuri diverse profilează astăzi țara noastră ca partener respectat și credibil în cadrul Uniunii Europene și al NATO. În acest moment aniversar, la finalul unui an deosebit de complex, cu numeroase provocări la nivel internațional și regional, doresc să reafirm atașamentul României pentru principiile dreptului internațional, pentru promovarea respectului reciproc, a bunei înțelegeri, deschiderii către dialog, a valorilor multiculturalismului, care stau la baza profilului internațional al României și a acțiunii sale externe.
Demersurile diplomației românești vor continua la fel de hotărât pentru a consolida statutul țării noastre la nivel internațional, contribuția și prezența constantă a României la eforturile comune pentru o lume mai sigură și mai pașnică, pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor români, pentru a ne promova cultura, tradițiile și identitatea.
În această zi aniversară, adresez mulțumirile mele și ale colegilor mei tuturor românilor din țară și din străinătate care, prin activitatea lor de zi cu zi, prin valorile care le călăuzesc viața, contribuie la progresul și promovarea României.
La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani, România!
Mesajul prefectului judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie:
Îmi revine onoranta misiune de a adresa salutul meu în deplin respect și prețuire și de a vă împărtăși emoția și mândria pe care o trăiesc alături de dumneavoastră în această zi de mare sărbătoare a poporului român.
Ziua de 1 Decembrie, proclamată ca Ziua Națională a României prin Legea 10/1990 și consfințită în Constituția României este ziua în care toți românii își onorează țara și cinstesc cu profundă recunoștință generațiile care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului românesc. Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte și sacrificii umane și materiale pentru făurirea statului național unitar.
Acest proces istoric, desfașurat pe întreg spațiul românesc, a înregistrat puternice seisme în 1784, 1821, 1848-1849, dar și prin evenimente cardinale cum ar fi unirea Moldovei și Munteniei în 1859, proclamarea independenței absolute a țării de sub dominația otomană, consfințită pe câmpul de luptă de armata română în războiul din 1877-1878, revenirea provinciei Dobrogea la teritoriul național din anul 1878 în urma semnării tratatelor de pace de la Berlin și San Stefano, culminând cu adunările reprezentative, democratic alese ale românilor din teritoriile aflate sub stapânirea străină de la Chișinău din 27 martie 1918, Cernăuți din 28 noiembrie 1918 și Alba Iulia din 1 decembrie 1918.
În urmă cu 98 de ani, românii trăiau și simțeau un moment unic la Alba Iulia. Mobilizați de patriotism, înflăcărați cu viziune și dornici să-și vadă visul mare cât un destin împlinit, 100.000 de oameni își strigau crezul: o Românie Mare, puternică și unită care să cuprindă în aceleași granițe cele trei mari provincii românești: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Aceste memorabile momente au făcut ca jertfa ostașilor români în primul război mondial să nu fi fost zadarnică și de aceea actul istoric de la 1 Decembrie 1918 reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, un simbol al împlinirii dorinţei de libertate şi unitate a poporului român.
Libertatea, independența și integritatea teritorială sunt valori pe care românii le-au prețuit și le-au apărat de-a lungul timpului, indiferent de contextul istoric, social sau politic. Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, pentru statul naţional, independent, unitar, român. Anul acesta sau împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi, în cinstea celor care au luptat în prima conflagraţie mondială, anul 2016 a fost declarat Anul Centenarului Primului Război Mondial. Deciziile și evoluțiile politice și militare din spațiul românesc nu mai puteau fi separate de ceea ce se petrecea în restul Europei. Istoria secolului trecut a întărit această realitate.
Această zi de mare sărbătoare trebuie să ne amintească de forța manifestată de strămoșii noștri, să ne fie mereu imbold pentru solidaritate, speranţă şi încredere în viitor prin redescoperirea adevăratelor valori naţionale, consecvență și unitate care ne vor conduce spre o Românie puternică în Europa și în lume. Să ne bucurăm împreună că suntem un popor minunat cu oameni valoroși, care trăiesc în bună înțelegere și prietenie cu celelalte minorități etnice și că „mândria de a fi român“ este o realitate prezentă în sufletele noastre, ale tuturor românilor. Aș vrea să vă transmit emoția și sentimentele frumoase pe care le trăiesc în această zi și vă adresez tuturor sincere urări de bine, de sănătate și de împliniri. La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi constănțeni!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp