Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Meteo Secetă în vestul, estul şi sud-estul României

ro

03 Apr, 2014 12:04 2386 Marime text
Cantitatea de apă prezentă în solul agricol până la adâncimea de 100 cm se va situa, în următoarea săptămână, în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în sudul și centrul țării, dar fenomenul de secetă pedologică se va instala în vestul, estul, sud-estul și local în nordul și centrul teritoriului, se arată în prognoza agro-meteorologică, publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie.

În intervalul 3-9 aprilie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în sudul și centrul țării.

Pe suprafețe agricole extinse din vestul, estul, sud-estul și local în nordul și centrul teritoriului, se vor menține deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și local puternică.

Potrivit specialiștilor ANM, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), în majoritatea regiunilor se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică. Totodată, în sudul și local în estul și centrul țării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim.

Din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor agricole, condițiile agrometeorologice prognozate vor determina o evoluție în general normală a proceselor vegetative ale speciilor de toamnă și pomi-viticole, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de înfrățire (60-100%) și alungirea tulpinii (10-100%), iar culturile însămânțate devreme își vor continua formarea frunzei a treia (80-100%), precum și înfrățirea (50-100%). De asemenea, rapița se va afla în fazele de înfrunzire (10-17 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) și apariția inflorescențelor (10-40%).

În plantațiile pomicole, la soiurile de sâmburoase se vor semnala dezmugurirea și înflorirea, iar la semințoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire și apariția butonilor florali.

Culturile prășitoare (floarea-soarelui și porumb) înființate până în prezent se vor afla în primele faze de vegetație (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.


În acest context, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (semănat, fertilizări, erbicidări, tăieri și tratamente fito-sanitare în vii și livezi), vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

În ceea ce privește prognoza meteorologică, la începutul și în ultimele zile ale perioadei analizate, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit, iar în restul intervalului va predomina o vreme în general normală, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 4 și 18 grade Celsius, în zilele cele mai calde, valori mai ridicate cu 1-7 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, și cu până la 12 grade Celsius, în restul perioadei, limite apropiate de normele climatologice.

Maxima aerului se va situa între 8 și 24 grade Celsius, la scara întregii țări, iar minimele se vor încadra între—4 și 12 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în estul Transilvaniei, fiind condiții de producere a brumei.


Pe de altă parte, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8 și 20 grade Celsius, limite optime continuării însămânțărilor de primăvară, precum și parcurgerii primelor faze de vegetație (germinare-răsărire) la culturile înființate până în prezent.

Meteorologii estimează, în perioada 3-9 aprilie, precipitații sub formă de ploi locale, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii