Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:02 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului „Rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate”

ro

07 Aug, 2016 12:32 2390 Marime text
Ministerul Mediului susține că „rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate”, ci trebuie să „constituie într-un corp de elită, care să impună respectarea legii de către toți administratorii de pădure și toți operatorii economici din sectorul silvic”.

„Rolul inspectorilor din Gărzile Forestiere nu este să numere cioatele provenite din tăieri ilegale, această activitate putând fi efectuată și de către alți specialiști din cadrul ocoalelor silvice de stat, de regim (private) sau al direcțiilor silvice”, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pe pagina proprie de Internet, într-un drept la replică la informațiile publicate, recent, de portalul RISE Project, conform cărora ministerul de resort ar fi transmis celor nouă Gărzi Forestiere din subordine o „circulară” prin care „le ordonă” acestora să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, arată Agerpres.

Conform sursei citate, la ora actuală numărul inspectorilor silvici din Gărzile Forestiere este extrem de redus, fiind vorba despre 350 de funcționari publici, care trebuie să realizeze controlul, în calitate de autoritate de stat, pe 6,55 milioane hectare de fond forestier, ceea ce înseamnă o suprafață de 18.700 hectare/persoană.

În viziunea Ministerului Mediului, procedura degrevează inspectorii de activitățile de rutină, pentru ca aceștia să se poată concentra asupra combaterii tăierilor ilegale și al altor fapte în afara legii care sunt săvârșite în păduri.

Recent, portalul RISE Project scria că Garda Forestieră a primit ordin să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, sub forma unei directive a Ministerului Mediului, care “contrazice legea și îi bulversează pe inspectorii din teritoriu care susțin că rămân fără obiectul muncii”, menţionesază sursa citată.

Conform Inventarului Forestier Național (IFN), finalizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” (INCDS), în prezent, România deține o suprafață totală de pădure de 7,046 milioane de hectare, iar pe regiuni, cea mai mare suprafață de pădure se regăsește în Transilvania, unde 37% din suprafața totală a terenurilor este acoperită de vegetație forestieră. Regiunea este urmată de Moldova, cu 31% și Țara Românească, cu 20%, mai arată Agerpres.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii