Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:55 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Radulian Cutremurul din Marea Neagră nu anunţă nimic care să ne alarmeze

ro

12 Oct, 2011 23:07 1171 Marime text
Cutremurul din zona Mării Negre face parte din activitatea seismică normală din jurul ţării noastre şi nu anunţă nimic special, care să ne alarmeze, a declarat astăzi directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Mircea Radulian.

"Cutremurul din zona Mării Negre, care avut loc marţi seara la ora 22.49, în partea de nord-vest a Bulgariei, în apropierea de litoralul cu România face parte din activitatea obişnuită din jurul ţării noastre şi dintr-o activitate normală, dar nu anunţă nimic special, nimic care să ne alarmeze. Aici este o zonă seismică cunoscută cu o activitate seismică continuă, în sensul că apar cutremure cu o anumită frecvenţă, dar nu foarte dese, şi relativ mici. Cutremurul de ieri a fost de magnitudine moderată chiar dacă a fost simţit totuşi şi în România. Practic, cu cât este mai aproape de suprafaţă cu atât se simte mai bine în zona epicentrală", a declarat Mircea Radulian, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că din toate datele pe care le deţine INFP, în acestă zonă a Mării Negre se produc şi cutremure mai mari, chiar de peste 7 grade pe scara Richter, dar la intervale mari de timp, de sute de ani.

"Avem în cursul istoriei în zona Mării Negre cutremure mai mari de peste 7 grade, dar la intervale mari de timp, de ordinul sutelor de ani. Ultimul cutremur mare a fost în anul 1901, un cutremur de magnitudine 7,2 grade pe scara Richter. A fost simţit şi în România şi a produs pagube însemnate. Astfel de cutremure sunt rare, dar nu putem să le neglijăm. Având în vedere că se produc la sute de ani consider că este puţin probabil să ne aşteptăm în viitorul apropiat la un asemenea cutremur. Totuşi, cutremurele de peste 4 grade sunt destul de rare în această zonă, mult mai rare decât cele din zona Vrancea, dar apar totuşi din când în când", a adăugat Radulian.

În ceea ce priveşte evitarea unui cutremur mare prin descărcarea energiilor în cutremure de mică intensitate, directorul ştiinţific al INFP consideră că aceste cutremure mici nu modifică prea mult ce se întâmplă într-o anumită zonă seismică.

"Părerea mea ca specialist este că producerea unor cutremure mici reprezintă, într-un fel, un lucru bun pentru că suntem într-o activitate normală seismică pe care o cunoaştem, dar în ceea ce priveşte descărcarea energiei, aici este ceva mai complicat. Ea se descarcă la diferite scări. Cu cât avem de a face cu cutremure mai mari, descărcarea energetică se referă la timpi mai mari şi la spaţiu mai mare. Un cutremur de 3-4 grade pe scara Richter, deci relativ mic, descarcă ceva energie, dar nu putem spune că descarcă energie astfel încât să evite producerea unui cutremur mare. Vorbim practic de altă scară. Unii spun că s-ar putea să mai amâne producerea unui cutremur mare, dar procesul este foarte complicat. Părerea mea personală, ca specialist, este că el nu modifică prea mult ceea ce se întâmplă în zonă. Practic, vor apărarea şi astfel de cutremure", a mai spus directorul INFP.

Potrivit INFP, un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs marţi seara la ora 22.49 în zona Mării Negre şi a fost simţit în sudul Dobrogei.Seismul s-a produs la o adâncime de 18 kilometri şi a avut o intensitate în zona epicentrală de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost simţit în Dobrogea de Sud cu o intensitate de II - III grade pe scara Mercalli în localităţile Mangalia, Eforie, Negru Vodă.

Sursa: Jurnalul.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii