Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Moscopole 2010”, sarbatoarea armanilor de Sfanta Maria

ro

12 Aug, 2010 15:50 1451 Marime text
Astăzi încep activităţile din cadrul evenimentul "Moscopole 2010". Comunităţile de armâni din Albania, România, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Serbia, SUA, Franţa şi Germania se vor reuni în localitatea Moscopole, regiunea Korce, Albania, pentru a celebra sărbătoarea Sfintei Maria.

Ziua de 15 august, sărbătorită în general de un mare numar de creştini şi în special de către armâni, de o importanţă deosebită şi purtătoare a unei extrem de puternice încărcături emoţionale, va fi însoţită de o serie de reprezentaţii artistice ce vor include muzică şi dansuri tradiţionale.

Activităţile ce se vor desfăşura pe parcursul a cinci zile, vor fi organizate de către Consiliul Armanilor, ONG International cu sediul la Moscopole (Voskopoje, Albania).

Programul evenimentului va debuta pe 12 august şi va include o serie de workshop-uri/conferinţe ce vor trata următoarele teme: "Moscopole - locul său în Balcani si importanţa sa din perspectiva identitară a tinerilor armâni", "Spiritualitatea creştină în Balcani şi locul sau în dezvoltarea culturală a Moscopolei", "Situaţia actuală a popoarelor regionale în Europa şi în special în Balcani; Studiu de caz referitor la poporul Armân". Pe lângă workshop-uri, participanţii se vor bucura de spectacole susţinute de cunoscuţi interpreţi ai cântecului armânesc, veniţi din diverse ţări din regiune.

În data de 15 august, festivităţile vor începe cu o "missa solemnis" celebrată la biserica Sf. Maria din Moscopole , vor continua cu cântece şi dansuri ale comunităţilor de armâni din Balcani şi se vor finaliza cu "Corlu Mari" ("Hora mare"). Se preconizează că mii de armâni vor fi prezenţi la Moscopole în ziua celebrării Sfintei Maria, alături de o serie de instituţii şi organizaţii europene ce şi-au anuntat prezenţa la eveniment.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii