Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mureş Clinica oncologică ar putea avea la anul, un compartiment de îngrijiri paleative

ro

25 Nov, 2008 17:53 626 Marime text

Potrivit directorului Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Silviu Morariu, începând cu prima lună a anului viitor, la Clinica de Oncologie din municipiul Târgu Mureş ar putea fi înfiinţat un compartiment de îngrijiri paleative, pentru bolnavii de cancer, aflaţi în stadii terminale. "S-a aprobat crearea unui compartiment în prima fază de îngrijiri paleative, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, care va deveni operaţional cu ianuarie 2009, când vom intra şi pe un nou contract cu CJAS şi vom avea posibilitatea finanţării acestui serviciu.

Se adresează preponderent pacienţilor care necesită cel mai mult asistenţă medicală, la cei aflaţi în stadii terminale", a precizat Silviu Morariu. Conform afirmaţiilor făcute de acesta, pentru înfiinţarea compartimentului este nevoie de supraetajarea Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş, în care să funcţioneze un sector de recuperare neuromotorie şi secţia pentru bolnavii cu tumori maligne. Noul compartiment va avea 10 paturi.

"Înfiinţarea acestui compartiment este o urgenţă din punct de vedere medical", a precizat Silviu Morariu. În plus, acesta a arătat că este necesar şi înfiinţarea unui compartiment de îngrijire la domiciliu, pentru care s-a solicitat deja aprobarea Ministerului Sănătăţi. "Sunt unele neconcordanţe legislative. Am solicitat clarificarea lor. În Legea nr. 95 de funcţionare a sistemului sanitar este prevăzută posibilitatea, dar în contractul cadru nu se prevede posibilitatea spitalelor de a intra în relaţii contractuale.

Am propus să se cuprindă posibilitatea ca spitalele să poată să dezvolte astfel de servicii", a subliniat şeful Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Precizăm că, la Târgu Mureş, din luna august funcţionează un spital privat, care deţine şi o secţie în care se acordă îngrijiri paleative la pacienţii aflaţi în suferinţă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii