Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:03 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează la Vișina simpozionul „Memoria satului dobrogean”

ro

20 Sep, 2018 10:02 1817 Marime text
Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Centenarul Marii Uniri printr-o serie de manifestări culturale menite să pună în valoare specificul etnografic al spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră.

Printre acestea se numără simpozionul „Memoria satului dobrogean”, care se va desfășura sâmbătă, 22 septembrie, în localitatea tulceană Vișina.
 
Dacă pentru sudul Dobrogei conservarea arhitecturii tradiționale s-a realizat prin proiectul comun al Muzeului de Artă Populară Constanța și al Mănăstirii Dervent,  care au strămutat la Oltina o casă veche din secolul al XIX-lea, pentru nordul Dobrogei, un întreprinzător privat, Bianca Folescu, prin asociația „Suvenir din Dobrogea”, a avut inițiativa de a achiziționa o casă bătrânească bulgărească din satul tulcean Vișina, pe care a conservat-o in situ revigorându-i anexele.

După un timp, gospodăria s-a extins cu o altă casă promovată în scop turistic, în care fiecare cameră este amenajată în stilul unei etnii din Dobrogea.
 
Casa bătrânească de la Vișina, văruită în alb, cu tâmplăria vopsită în albastru și roșu, cu acoperiș din stuf, conform arhitecturii tradiționale a locului, păstrează între pereții săi memoria satului dobrogean.

Deoarece aici se desfășoară periodic obiceiuri și tradiții ale românilor și etniilor din Dobrogea, Muzeul de Artă Populară din Constanța și-a propus să organizeze în „casa vie” de la Vișina, în anul Centenarului Marii Uniri, simpozionul „Memoria satului dobrogean” la care vor participa specialiști de la muzeele de artă populară din Constanța, Tulcea și București.
 
Arhitectura dobrogeană, în special cea din sudul Dobrogei, constituie una dintre principalele direcții de cercetare ale muzeului constănțean. Mărturie în acest sens stau, pe lângă casa veche strămutată la Mănăstirea Dervent, acolo unde s-au pus bazele unui Muzeu al Satului Dobrogean, studiile publicate în revista de specialitate a instituției de cultură („Arhitectura tradițională din Dobrogea”, cinci numere).

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii