Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi amenințări din partea Rusiei privind scutul antirachetă de la Deveselu

ro

23 Sep, 2016 08:16 2141 Marime text
Instalarea elementelor antibalistice în România reprezintă o încălcare de către SUA a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), acuză Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. Acesta avertizează că vor apărea "consecinţe nedorite" şi denunţă un plan american de a muta arme nucleare.
 
"Noile specificităţi ale situaţiei din Europa sunt legate de instalarea elementelor antibalistice la baza aeriană Deveselu din România. Pe termen lung, un proiect similar va fi implementat în Polonia. Lansatoarele vor fi similare cu cele de pe nave militare americane care pot lansa rachete de croazieră Tomahawk. Montarea unor astfel de lansatoare constituie o încălcare directă a Tratatului forţelor nucleare intermediare de către Statele Unite", a declarat Serghei Riabkov, citat de România TV.
 
"Alianţa Nord-Atlantică menţine acţiunile în sensul acumulării unui potenţial antirachetă în Europa (...). Noi am exprimat în mod repetat preocupări în legătură cu desfăşurarea unor elemente strategice în apropierea frontierelor Rusiei, situaţie care afectează direct interesele noastre de securitate", a adăugat Riabkov, subliniind că sistemul american antirachetă, în principal segmentul european, reprezintă un factor "destabilizator".
 
"Observăm că Washingtonul şi Bruxellesul sunt reticente să reconfigureze planurile antirachetă în pofida acordului nuclear cu Iranul. Noi vom continua să le transmitem europenilor că trebuie să fie conştienţi de inevitabilele consecinţe nedorite pe care le generează proiectul american", a avertizat Riabkov.
 
 Adjunctul ministrului rus de Externe a exprimat preocupări că Washingtonul ar intenţiona să transfere bombe nucleare în Europa.
 
"Planul SUA de a aduce în Europa noi bombe nucleare, cu capacitate redusă dar mai precise, generează preocupări grave. Astfel de bombe nu pot fi utilizate ca mijloace de disuasiune politică, ci pe câmpul de luptă", a subliniat Riabkov.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii