Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:54 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi precizări în legătură cu protestul în Justiția din Constanța

ro

25 Feb, 2019 15:18 2417 Marime text
În aceste momente, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, prim procurorul Unităţii de Parchet, Gabriel Teliceanu susţine o conferinţă de presă în legătură cu protestul anunțat pentru această după amiază de la ora 16.00 la Constanța.  

Magistratul a menționat că: "Sunt două chestiuni jignitoare la adresa magistraților care protestează. Prima dintre acestea, ridicată cumva de către fostul minist6ru al Justiției, Robert Cazanciuc, pe care l-am auzit spunând că noi nu știm de ce protestăm. Vreau să fiu foarte clar. Noi știm foarte bine de ce protestăm. Am citit cu toții foarte bine ordonanța de urgență, am dezbătut-o, astfel încât nu cred că nu știm de ce protestăm. Am aici CV-ul domnului Cazanciuc care în ultimii trei ani de zile a ajuns de la Parchetul Judecătoriei direct la Parchetul General, sărind peste celelalte etape și spun acest lucru pentru că se acreditează cumva ideea că nouă ne sunt aliminate beneficii, inclusiv de promovare în carieră și din acest motiv protestăm. Nu este adevărat. Prin această Ordonanță de Urgență nici nu primim beneficii nici nu ne sunt eliminate din beneficii, decât dacă putem să apreciem că independența sistemului judiciar este un beneficiu, atunci da, acesta este un beneficiu pe care noi dorim să îl obținem. Deci cei care protestează acum sunt cei care au dat examene grele de admitere în profesie, de promovare în funcțiile de conducere și de execuție așa încât mi se pare de/a dreptul jignitor ca cineva, fost ministru al Justiției să ne spună că nu știm de ce protestăm”. 

”Singurul drept pentru care luptăm este independența judiciară. Cu privire la invitația doamnei prim-ministru de a participa la dezbarteri și consultări vis-a-vis de aceste modificări legislative vreau să lămurim câteva chestiuni. Există asociații profesionale care de-a lungul timpului și-au întemeiat existența pe faptul că ne-ar reprezenta pe noi magistrații și mă refer la Asociația Procurorilor din România, Asociația Magistraților din România, și Uniunea Națională a Judecătorilor din România. Eu nu cunosc judecători, cu atât mai puțin procurori care să facă parte din aceste asociații, cu o singură excepție, vorbesc aici de județul Constanța, sau poate chiar din Dobrogea și vreau să lămuresc de acum că aceste asociații nu ne reprezintă. Nu suntem membri ai acestor asociații și nici măcar nu avem idei concordante. Dacă am avea la un moment dat idei cu care ne intersectăm sunt cele ale acelei mișcări pentru apărarea statutului procurorului. Noi nu suntem membri ai niciunei asociații. Aceste asociații nu au spus nimic cand s-a organizat Secția pentru investigare a magistraților. Asociațiile nu ne reprezintă” - a mai adăugat Gabriel Teliceanu.


Acesta a precizat că procurorii din Constanța solicită de urgență abrogarea ordonanței de urgență și iau în calcul prelungirea protestului până la finele săptămânii. 

Gabriel Teliceanu a mai menționat că este necesară prezentarea unui plan public cu privire la implementarea acestor modificări aduse Legilor Justiției. 

”Acum se poate permite comiterea de abuzuri. Judecătorii sunt afectați în bună măsură de aceste modificări legislative. Acestea ar fi câteva dintre modificările aduse prin ordonanța de Urgență. Este adevărat că poate societatea civilă nu le resimte foarte bine aceste modificări, societatea poate resimte mai ușor discuțiile despre amnistie, grațiere, însă aceste modificări nu fac decât să lovească autoritatea judecătorească, în definitiv, și rezultatele vor fi resimțite fie de o persoană vătămată, sau poate chiar de un inculpat. Efectele nu se resimt ca în cazul unei ordonanțe de amnistie și grațiere. În acest moment oamenii nu sunt conștienți, dar poate ar trebui să aibă încredere în noi în faptul că protestele sunt cu bună credință și cunoaștem foarte bine motivele pentru care protestăm. Suntem responsabili” - a mai precizat Gabriel Teliceanu. 


Acesta a mai adăugat că neabrogarea ordonanței vor genera blocaje instituționale, pentru că nu s-ar mai permite delegări. 

Procurorii din Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța vor decide mâine dacă își vor suspenda sau nu activitatea în semn de protes față de ordonanța dată de Guvern pe Legile Justiției.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii