Noi reglementari pentru reabilitarea termica a locuintelor din fonduri publice
Noi reglementari pentru reabilitarea termica a locuintelor din fonduri publice
30 Oct, 2012 20:56
ZIUA de Constanta
2936
Marime text
Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, 30 octombrie a.c., proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru modificarea Ordonantei de Guvern nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte.
„Am anuntat, recent, ca Romania a obtinut acordul Comisiei Europene de a finanta proiectele de reabilitare termica a blocurilor din fonduri europene. In paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie sa punem la punct legislatia. Asa ca avem, de astazi, odata cu trecerea prin Guvern a ordonantei elaborate de noi, reglementari ce permit ca reabilitarea sa se poata face cu contributie financiara europeana, completata de o cota ce le revine primariilor, precum si de o contributie minima a proprietarilor. Practic, extinzand sursele de finantare, asiguram imbunatatirea accesului la program a potentialilor beneficiari”, a declarat ministrul Eduard Hellvig, la finalul sedintei de Guvern.
Schema de finantare, care se refera atat la lucrarile de interventie, cat si la realizarea auditului energetic si a expertizei tehnice, este urmatoarea:
- 60% din finantare este asigurata din fonduri structurale si de coeziune ale Uniunii Europene si din alocatii de la bugetul de stat;
- 40% reprezinta contributia insumata a consiliilor locale si a asociatiilor de proprietarilor, astfel: contributia proprie a autoritatilor administratiei publice locale se stabileste pe baza unor criterii socio – economice, in limita a maxim 30% din valoarea activitatilor/lucrarilor, care se aproba prin hotarare a consiliilor locale/Consiliului General al Municipiului Bucuresti si, in completare, din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari constituit in acest sens. Cota de contributie a proprietarilor nu poate fi mai mica de 10% din valoarea activitatilor/lucrarilor.
Prevederi
Noul act normativ prevede posibilitatea primariilor de a prelua si sarcina financiara a asociatiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioara a sumelor, in termen de maxim 10 ani.
Ordonanta excepteaza de la recuperarea acestor sume anumite categorii de persoane:
a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate in intretinere;
b) persoane singure/ familii care, in ultimele trei luni anterioare efectuarii anchetei sociale de catre autoritatea administratiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie;
c) veterani de razboi si soti/sotii supravietuitori/supravietuitoare ai acestora;
d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale caror venituri medii nete lunare pe persoana singura/membru de familie este sub castigul salarial mediu net pe economie;
In cazul acestora, cheltuielile sunt considerate cheltuieli de natura sociala.
De asemenea, Ordonanta stabileste ca blocurile ce urmeaza a fi supuse reabilitarii termice vor fi prioritizate in functie de nivel de performanta energetica (incepand cu blocurile de locuinte cele mai ineficiente din punct de vedere energetic); numar de apartamente (incepand cu blocurile de locuinte cu cel mai mare numar de apartamente) si anul construirii (incepand cu blocurile de locuinte cu vechimea cea mai mare).
„Ca element de noutate, am introdus in Ordonanta posibilitatea finantarii reabilitarii termice si pentru locuintele unifamiliale (adica pentru case), dar si pentru locuinte sociale si celelalte unitati locative, aflate in proprietatea/administrarea consiliului local, indiferent daca sunt amplasate in blocuri de locuinte sau sunt locuinte unifamiliale. Au prioritate, insa, blocurile si locuintele familiale”, a adaugat ministrul dezvoltarii regionale si turismului
Amenzi.
Eduard Hellvig a mai precizat ca actuala forma a OG 18 cuprinde si un capitol de sanctiuni si amenzi, aplicabile atat executantilor care nu respecta anumite standarde ale lucrarilor si materialelor, dar si autoritatilor locale (coordonatori locali) care nu respecta anumite obligatii prevazute de actul normativ. Amenzile pot varia de la 5.000 la 50.000 de lei.
O alta prevedere importanta se refera la faptul ca, pentru protejarea valorii arhitecturale a cladirilor declarate monument istoric sau a celor amplasate in centrele istorice, in zonele de protectie a monumentelor istorice si/sau in zonele construite protejate ale localitatilor, acestea nu vor mai putea intra in program.
Totodata, pentru asigurarea unei solutii tehnice unitare din punct de vedere al aspectului si cromaticii, in cazul blocurilor cu mai multe scari, s-a impus ca programele locale si solutiile de interventie, sa fie avizate, din punct de vedere urbanistic, de catre comisiile tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism.
Prevederile noii ordonante nu se aplica obiectivelor de investitii, pentru care, pana la data intrarii in vigoare a acesteia a fost emis ordinul ministrului dezvoltarii regionale si turismului pentru includerea in programul national si alocarea de fonduri de la bugetul de stat. Acestora le sunt, in continuare, aplicabile prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte,cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data emiterii ordinului, respectiv la data semnarii contractelor de executie.
In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta aprobate astazi, consiliile locale au obligatia sa finalizeze identificarea si inventarierea blocurilor de locuinte, precum si a locuintelor unifamiliale aflate in proprietatea persoanelor fizice, realizate dupa proiecte elaborate in perioada 1950 – 1990.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Olaru 08 Nov, 2012 07:21 Moderatorii nu blochează doar comentariile care conțin cuvinte obscene ci si pe cele care conțin acuzații grele. Comentariul următor nu prea trece, de aceia încerc sa-l public unde se mai poate. Reabilitarea termica este o acțiune care nu își va atinge scopul . (Asa cum nici marea contorizare nu a scăzut costul căldurii) Apartamentele ventilate , fără mucegai și umiditate vor pierde căldura câștigata prin anvelopare. Locuințele si alte spatii care nu vor fi ventilate, nu vor pierde căldura dar vor avea un ambient nesănătos umed si plin de mucegai, in condițiile in care cea mai parte din căldură se pierde pe rețelele de transport. Nici în alte tari nu a fost găsita soluția satisfăcătoare . Acesta este motivul pentru care încă se încearcă o infinitate de soluții. De asemenea, polistirenul, materialul care îndeplinește cel mai bine raportul calitate preț, este inflamabil si prezintă un mare pericol de incendiu ceea ce s-a si confirmat in multe cazuri. Pentru aceste doua, singure si mari neajunsuri exista soluții romanești deosebit de eficiente conform brevete OSIM care nici măcar nu au fost dezbătute. Guvernele si celelalte institutii își asuma in mod iresponsabil o imensa răspundere pentru o investiție care nu-și va atinge ținta, ceea ce dovedește o crasă incompetenta si superficialitate. Tot ce scriu aici va atrage într-o zi răspunderea tuturor dar mai cu seama a presei, preocupata in prezent sa murdărească orice atinge și ii poate aduce vreun avantaj. Invențiile nu sunt numai periuța de dinți cu manivele, drujba cu casetofon, roaba cu doua roti sau altele de acest gen pe care le pot înțelege jurnaliștii. (Este sigur ca tonul meu va stârni indignare, dar răspunderea va rămâne, iar eu as prefera o dezbatere.) Atunci când acest comentariu va stârni mai mult interes decât indignare vom sti ca suntem mai aproape de civilizație si ne putem aștepta la inițierea unei dezbateri, care cu siguranța va fi furtunoasa dar interesanta in urma căreia va rămâne un teren nou ca după Katrina. Pana la urma buruienile nu pot fi stârpite altfel.