Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:38 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu a fost folosit la nicio intervenție de urgență CJ Constanța a irosit cinci milioane de euro pentru un elicopter medical

ro

18 Dec, 2014 08:17 3568 Marime text

În primavara anului trecut, Consiliul Județean Constanța a cumpărat un elicopter medicalizat în cadrul unui proiect finanțat din bani europeni.

Deși i s-a cerut oficial să-l introducă în sistemul SMURD, în beneficiul constănțenilor și respectand toate cerințele proiectului european, președintele de atunci al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, în prezent arestat, a respins oferta ca aparatul să fie modernizat și operat gratuit de Inspectoratul General de Aviație al MAI în cadrul flotei SMURD, preferând să acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare către compania privată constănțeană Romanian Air Services, cu baza la Tuzlă.

Conform unor documente obtinute de Centrul de Investigatii Media, elicopterul nu a facut, intr-un an si jumatate, nici macar un singur zbor medical.

Dupa debarcarea lui Nicusor Constantinescu de la sefia institutiei, Consiliul Judetean Constanta a decis sa predea aparatul catre Inspectoratul General de Aviatie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus in reteaua SMURD si operat gratuit de pilotii Ministerului de Interne.
La predarea catre IGAv, aparatul avea 153 de ore de zbor si executase aproape 600 de zboruri.

Reprezentantii firmei private au refuzat sa dea lamuriri privind zborurile efectuate cu elicopterul cumparat initial pentru a fi ambulanta aeriana, asa ca nu este clar in beneficiul cui au fost facute aceste aproape 600 de zboruri.

In conditiile in care, timp de un an si jumatate, elicopterul a zburat numai in interes privat, cel mai probabil obiectivele proiectului, intre timp modificate cu acordul finantatorului, nu vor mai putea fi respectate. In aceasta situatie exista riscul ca institutia care l-a cumparat, Consiliul Judetean Constanta, sa fie obligata sa restituie cei 4,3 milioane de euro, banii europeni platiti pentru elicopter.

Elicopterul Consiliului Judetean Constanta a fost cumparat in cadrul proiectului “Equipment to Save our Lives – ESOL”, un proiect transfrontalier romano-bulgar prin care atat judetul Constanta, cat si doua unitati administrative bulgaresti, isi dotau echipele de salvare cu echipamente moderne de interventie in caz de accidente, calamitati naturale si alte situatii in care ar fi nevoie de interventii de urgenta pentru salvarea de vieti omenesti.


Elicopterul, inmatriculat sub numarul YR-CJC, trebuia sa deserveasca atat judetul Constanta, cat si unitatile administrative din Bulgaria, acesta urmand sa fie comandat de un dispecerat comun romano-bulgar ce trebuia infiintat ulterior, asa cum reiese din documentele proiectului, publicate pe site-ul Consiliului Judetean Constanta (CJC).

Unele obiective ale proiectului, asa cum sunt prezentate pe site-ul oficial, sunt optimiste, chiar indraznete. De exemplu, la capitolul “realizari” asteptate ca urmare a acestui proiect, beneficiarii scriau: “Prin achizitionarea si utilizarea unor echipamente performante, proiectul pune la dispozitia societatii mijloace moderne de intervetie, cu rezultate spectaculoase in privinta salvarii de persoane”.


Achizitia elicopterului si oferta doctorului Raed Arafat

Asa cum cer normele care guverneaza proiectele europene, Consiliul Judetean Constanta, ca partener principal, a facut o licitatie pentru cumpararea echipamentelor: un elicopter medicalizat si alte doua autospeciale de interventie, precum si alte echipamente de suport.

Licitatia pentru elicopter a fost castigata de Eurocopter Romania. Inainte ca elicopterul sa fie asamblat, la inceputul lui 2013, compania producatoare a propus Ministerului Sanatatii sa-i convinga pe beneficiarii de la CJC sa il cedeze SMURD, pentru a putea fi folosit in flota sistemului national de interventii de urgenta, oferind, in acest sens, chiar si un upgrade gratuit viitorului beneficiar.

Intr-un document adresat lui Nicusor Constantinescu, Raed Arafat – coordonatorul SMURD, pe atunci ministru al Sanatatii – ii propunea sefului CJC sa-l scuteasca de costurile cu operarea prin preluarea aparatului in flota SMURD.

Arafat reia si oferta Eurocopter Romania de a upgrada gratuit elicopterul la standardul SMURD din punct de vedere al echiparii de zbor, asigurandu-l ca totul se va face cu respectarea tuturor cerintelor proiectului prin care aparatul a fost cumparat.

Arafat ii mai transmite lui Constantinescu si faptul ca un alt elicopter, cumparat in cadrul unui proiect similar, cu un buget similar, este in prezent operat in sistemul SMURD si deserveste atat estul tarii cat si cateva regiuni din Republica Moldova si Ucraina, astfel incat conducerea CJC sa aiba un exemplu clar de practica similara perfect eligibila in cadrul proiectului.

“Cheia problemei aici este urmatoarea: daca nu intra in SMURD sau in sistemul de alertare al Ambulantei judetene, acest elicopter este operat intr-un sistem cvasi-inchis. Cine il ridica? Cine alerteaza echipa medicala sa plece cu el? De-aia este esentiala dispecerizarea eficienta a acestor aparate. In prezent, Consiliul Judetean Constanta nu are acel dispecerat comun propus prin proiect, deci nu are un dispecerat functional pentru elicopter, de aici propunerea noastra, menita sa eficientizeze folosirea lui, pe de-o parte, si, pe de alta, sa ii scuteasca pe cei de-acolo de costuri suplimentare cu operarea, care ar trece, gratis, in sarcina MAI”, a declarat coordonatorul SMURD, medicul Raed Arafat, intr-un interviu acordat Centrului de Investigatii Media.

Upgrade-ul gratuit

Am incercat sa aflam de ce producatorul a fost de acord sa faca un upgrade gratuit elicopterului cumparat de CJC. Unul dintre reprezentantii industriei ne-a explicat, sub protectia anonimatului, un mecanism “de piata” aplicabil acestor aparate de zbor.

“Daca elicopterul este operat in cadrul SMURD, el va zbura un numar mare de ore si va veni mai des la service, asa ca pentru producator este o investitie rezonabila intr-un upgrade initial, urmand a-si securiza venituri suplimentare din mentenanta. Daca insa elicopterul nu este la standardele SMURD, el nu poate fi operat in cadrul unui sistem national de alertare, va zbura mai putin si va reveni mai rar pentru mentenanta, iar asta este in defavoarea producatorului, pe termen lung”, a declarat sursa citata.

Aceeasi sursa ne-a explicat si motivul pentru care Arafat i-a dat lui Constantinescu un termen clar pentru a accepta oferta si, implicit, upgrade-ul gratuit.

“Daca un elicopter este upgradat direct in timpul constructiei, pentru producator costurile sint mai mici. Daca, insa, un elicopter este upgradat dupa ce este finalizat, el trebuie demontat, uneori total – depinde de operatiunile cerute. Acest lucru inseamna costuri in plus, de aceea este mai simplu sa se faca acest upgrade in timpul constructiei”, a mai explicat sursa citata.
Reprezentantii Eurocopter Romania nu au dorit sa discute pe acest subiect si nici sa estimeze un cost total al gratuitatilor oferite pentru upgrade-ul acestui elicopter. Expertii in aviatie consultati de Centrul de Investigatii Media dupa obtinerea listei dotarilor suplimentare au avansat insa o suma aproximativa de 300.000 – 400.000 de euro. Aceiasi experti au precizat ca montarea acelorasi echipamente pe elicopter dupa finalizarea constructiei lui ar putea chiar sa dubleze acest cost.
Refuzul lui Nicusor Constantinescu
Asadar, cu sprijinul producatorului aparatului, Ministerul Sanatatii ii ofera lui Nicusor Constantinescu un upgrade gratuit la elicopter, in conditiile respectarii totale a contractului de finantare din bani europeni, si ii propune, in plus, operarea gratuita a aparatului, in sistemul SMURD.

Nicusor Constantinescu refuza oferta doctorului Arafat, printr-un document pe care l-am consultat, fara insa a ne fi pus la dispozitie nici de Ministerul Sanatatii, nici de Consiliul Judetean Constanta, in ciuda repetatelor cereri formulate in acest sens. Nici macar o discutie fata in fata cu actuala conducere a Consiliului Judetean Constanta nu a fost de folos in acest demers. In documentul consultat de Centrul de Investigatii Media, Constantinescu isi motiva refuzul prin rigorile impuse de finantarea europeana a proiectului.

Dupa ce a respins oferta lui Arafat, Consiliul Judetean Constanta a ales sa dea contractul de operare a elicopterului, in valoare de 793.000 de euro, firmei Regional Air Services din Tuzla, o firma care a mai avut de-a lungul timpului si alte contracte importante cu autoritatile din Constanta. Atribuirea contractului s-a facut prin negociere accelerata, oferta Regional Air Services fiind singura primita, asa cum relata Hotnews.
Firma Regional Air Services este controlata de omul de afaceri Dorin Ivașcu, de numele căruia se leagă și un controversat proiect de HG prin care aerodromul Tuzla ar putea deveni aeroport internațional și punct de frontieră. Compania a beneficiat, de-a lungul ultimilor ani, de importante contracte cu statul, cel mai recent fiind un contract de “asigurare a activității de căutare și salvare a vieții omenești pe mare și intervenții în caz de poluare”, despre care Realitatea TV a relatat ca i-a fost incredintat direct.

Parca pentru a incerca sa ascunda adevaratii beneficiari ai serviciile elicopterului, autoritatile din Constanta au ajuns sa inventeze institutii si relatii contractuale inexistente. Ziua de Constanta publica, in 3 februarie 2014, un material in care Cristian Darie, adjunct al lui Constantinescu, declara ca elicopterul este la dispozitia ISU. Afirmatia sa era contrazisa clar de adjunctul sefului ISU Constanta, Vladut Ion, care spunea ca elicopterul “nu este in subordinea ISU”.

Dupa un an si cateva luni, elicopterul ajunge, in sfarsit, la MAI

Dupa mai multe luni in care Centrul de Investigatii Media a transmis solicitari scrise catre Consiliul Judetean Constanta, in luna iulie a acestui an, dupa debarcarea lui Constantinescu, forul decide transferarea elicopterului catre Inspectoratul general de Aviatie al MAI, pentru a fi preluat in reteaua SMURD. Decizia a fost luata in 31 iulie 2014, la mai bine de un an si doua luni de la data la care elicopterul a fost receptionat de Consiliul Judetean Constanta.

La momentul la care elicopterul a fost predat catre IGAv, in 6 noiembrie 2014, acesta avea 153 de ore de zbor si facuse 588 de aterizari – deci 588 de zboruri. Informatia reiese din protocolul de predare-primit semnat de reprezentantii Consiliului Judetean Constanta cu cei ai IGAv, obtinut de Centrul de Investigatii Media de la Ministerul Afacerilor Interne, in baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public.
Cine, unde si de ce a zburat cu elicopterul luat din bani publici?

Reprezentantii MAI ne-au raspuns ca nu pot spune unde si pentru cine a zburat elicopterul cat timp s-a aflat in operarea Romanian Air Services.
Operatorul aerian privat a refuzat orice conversatie pe aceasta tema, nefiindu-i opozabila Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Am intrebat Consiliul Judetean Constanta, in calitate de proprietar al aparatului, cine si unde a zburat cu acest elicopter si cate urgente medicale au fost rezolvate cu ajutorul lui.

Intr-un raspuns oficial din partea institutiei, Consiliul Judetean Constanta afirma ca elicopterul a facut zboruri de supraveghere, exercitii si “zboruri tehnice”.

Dintr-o discutie purtata la inceputul lunii septembrie cu Danut Ragalie, reprezentant al Consiliului Judetean Constanta, am aflat ca elicopterul cumparat de institutie nu a facut nici macar un singur zbor medical.

“In beneficiul CJC, elicopterul a participat la doua exercitii si a facut un zbor de supraveghere”, a declarat Ragalie la inceputul lunii septembrie.
Zborul de supraveghere la care  reprezentantul CJC se refera este cel facut de loctiitorul lui Constantinescu, Cristian Darie, in ianuarie 2014, cand judetul Constanta era afectat de caderi abundente de zapada. Imaginile de la zborul lui Cristian Darie au fost date publicitatii de Agentia MEDIAFAX.

Din imaginile date publicitatii se poate trage concluzia ca zborul lui Darie a avut, de fapt, un alt scop decat acela de a vedea care este starea drumurilor si a localitatilor din judet, teribil afectate de ninsorile masive: Darie a laudat in repetate randuri eficienta unor perdele naturale de protectie, investitie pentru care Nicusor Constantinescu fusese trimis in judecata de DNA cu doar cateva saptamani inainte.

Obiectivele proiectului

Conform unor documente obtinute de Centrul de Investigatii Media, indicatorii de performanta propusi initial in cadrul proiectului au fost modificati, cu acodul Autoritatii de Management al proiectelor finantate din fonduri europene de pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (proiectul a fost depus la acest minister inca de pe vremea cand era condus de Elena Udrea).

In conditiile in care elicopterul nu a facut nici macar un singur zbor medical, este greu de crezut ca, desi revizuiti, indicatorii proiectului mai pot fi atinsi pana la termenul-tinta pe care Consiliul Judetean Constanta l-a propus.

Cea mai importanta reducere poate fi gasita la capitolul referitor la procentajul victimelor accidentelor rutiere transportate la Spitalul Judetean Constanta. Astfel, dintr-un total initial de 580 de persoane in aceasta situatie, 516 persoane erau duse la spital si salvate. Proiectul initial isi propunea ca toti cei aflati in aceasta situatie sa fie adusi la spital, insa, dupa modificare, procentajul ar urma sa creasca de la 88 la doar 90 la suta.

Datele disponibile online nu ne-au permis nici macar o estimare orientativa a numarului celor care ar fi putut beneficia de serviciile elicopterului CJ Constanta in perioada in care aparatul nu a facut nici macar un zbor medical.

L-am contactat pe Vlad Mixich, jurnalist Hotnews si expert in politici de sanatate, pentru a-l intreba care ar fi efectul deciziei de a nu folosi elicopterul medicalizat al CJC pentru misiuni medicale timp de mai bine de un an.

“Un astfel de elicopter face in medie 2-3 interventii pe zi: fie de urgenta, fie transfer medical rapid. Oricum, in conditiile in care in Romania exista deja 9 elicoptere de urgenta, cate unul pentru fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare plus unul de rezerva care se roteste in toata tara, imi e greu sa inteleg de ce Consiliul Judetean Constanta a considerat necesara achizitionarea si mai apoi pastrarea unui alt elicopter. E ca si cand judetul Constanta nu ar fi parte din Romania, ci un regat mai mic care-si permite luxul de a cumpara elicoptere dupa dorinta”, a declarat Mixich.
Centrul de Investigatii Media va pune la dispozitia Departamentului de Lupta Anti-Frauda (DLAF, filiala Oficiului european de Lupta Anti-Frauda in Romania) toate documentele obtinute in cadrul acestei investigatii jurnalistice. De asemenea, vom transmite toate documentele si celorlalte autoritati care ar putea deschide o investigatie judiciara in acest caz.

(Material realizat in proiectul “Banii publici in Romania: licitatii trucate, management defectuos, furt“, derulat de Centrul de Investigatii Media in parteneriat cu Freedom House Romania si Expert Forum Romania in cadrul unui grant al Departamentul de stat al SUA, prin Ambasada SUA la Bucuresti. Continutul cade in responsabilitatea  Centrului de Investigatii Media si nu reflectă în mod necesar opiniile Departamentului de Stat al SUA sau ale Guvernului American. Acest material nu angajeaza in niciun fel partenerii sau finantatorii acestui grant.)

Sursa: investigatiimedia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii