Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu scăpați evenimentul serii! O ploaie de meteori de la cometa Halley este vizibilă cu ochiul liber!

ro

06 May, 2016 00:57 2450 Marime text
În nopţile senine se pot vedea multe obiecte şi fenomene astronomice pe cer, dar aproape toate pălesc când sunt comparate cu o stea căzătoare. Ori de câte ori vezi o stea căzătoare simţi că ai primit un cadou special din partea cosmosului. Meteorii (denumirea ştiinţifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul. Mai mult ca sigur că aţi văzut un asemnenea fenomen într-una din serile lungi de vară. Dacă ştiţi unde să vă uitaţi şi când şansele de a vedea mulţi meteori într-o singură seară cresc foarte mult.

Se ştie că în luna august se pot vedea meteorii numiţi Perseide. Sunt cei mai des observaţi pentru că atunci este perioada concediilor când mulţi stau afară până noaptea târziu. Există şi în luna decembrie o perioadă când se văd mai multi meteori decât de obicei. De asemenea, mai sunt şi în alte luni astfel de momente.
 
Ei bine, o spectaculoasă ploaie de stele poate fi observată în această noapte, ca rezultat al intersectării Terrei cu curentul de praf cosmic al cometei Halley. Fenomenul este desemnat de astronomi cu numele de Eta Aquaride (ETA). Acest curent de meteori (numit popular ploaie de stele) este sesizabil în intervalul 19 aprilie - 28 mai și are apogeul în noaptea dintre 5 și 6 mai. În această perioadă pot fi văzuți cu ochiul liber 40-85 de meteori pe oră cu condiția să fie senin și ca privitorul să se găsească într-o zonă cât mai îndepărtată de puncte luminoase, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral vasile Urseanu". De exemplu, din apropierea unui oraș, se pot vedea cam jumătate din numărul maxim de meteori, iar din interiorul orașului, doar o zecime.
 
Meteorii vor intra în atmosferă cu o viteză maximă de 66 de kilometri pe secundă și pot fi observați privind către sud-est, către constelația Aqarius (Vărsător). În aceeași zonă a cerului se va găsi și planeta Neptun, dar aceasta va putea fi văzută doar cu ajutorul unui telescop.
 
În iunie nu sunt şanse să vedeţi meteori mulţi, dar începând cu mijlocul lui iulie, spectacolul începe.
 
A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori. Sunt activi câţiva curenţi de meteori, care au radianţii apropiaţi pe cer, în constelaţiile Aquarius şi Capricornus. Astfel, în fiecare seară, se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.
 
În luna august, in 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este cel mai celebru curent de meteori, pentru câ în acea perioadă mulţi pameni sunt în concediu şi pot sta până mai târziu în noapte. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.
 
Luna septembrie este linistită. De abia în octombrie apare următorul curent de meteori mai important: Orionidele. Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley.

 
Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10-15 meteori pe oră. Între 1998-2002 Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut la periheliu.
 
În decembrie apare, poate cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul date de 13 decembrie.
 
Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupţii cu până în 100 de meteori pe oră.
 
Aceasta este o trecere în revistă a curenţilor de meteori mai importanţi. Detalii despre fiecare veţi găsi la momentul potrivit. Vedeţi că dacă doriţi să observaţi meteori, aveţi ce face tot anul!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii