Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:30 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numărul magazinelor de etnobotanice a scăzut cu 70% din martie până în iulie

ro

22 Aug, 2011 19:22 1085 Marime text

La sfârşitul lunii iulie, pe teritoriul României mai funcţionau 46 de magazine de etnobotanice, astfel că numărul unităţilor de acest fel s-a redus cu aproximativ 70% faţă de luna martie, potrivit datelor publicate, luni, de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

Potrivit datelor Agenţiei, în ceea ce priveşte măsurile de ordin legal adoptate de autorităţi, ca urmare a activităţii desfăşurate de către echipele mixte de control, s-a constat faptul că în perioada februarie - iunie valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de peste 3,98 milioane de lei. De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost confiscate peste 30.300 de plicuri, 46 de capsule şi şase flacoane ce conţineau substanţe psihoactive, produse care valorau 687.078 de lei.

Mai mult, prin activitatea echipelor mixte de control activitatea a 97 de magazine "de vise" a fost suspendată, iar 84 de astfel de unităţi au fost închise.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte interesul pentru substanţele etnobotanice, pentru a observa tendinţele generate de diferite substanţe noi şi variaţia nivelului de interes pentru acestea, au fost făcute interogări în mediul online şi au fost analizate datele privind "interogările/căutările" efectuate de utilizatorii de internet în cadrul motoarelor de căutare.

În privinţa popularităţii fenomenului "drogurilor legale", s-a observat că, în anul 2008, interesul era restrâns, însă în 2010 s-a înregistrat un vârf. Tendinţa de creştere se reface spre toamna anului 2010, iar în ultimele luni ale anului 2010 există o uşoară tendinţă descrescătoare, urmată iar de o revenire puternică şi de o scădere în aprilie 2011.

De altfel, cele mai multe căutări sunt din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Scăderile interesului şi revenirile corespund temporal cu anumite măsuri legislative de punere sub control a unor substanţe de tip "droguri legale", respectiv ale unor intervenţii administrative ale comunităţilor locale şi centrale.

Agenţia atrage atenţia şi asupra faptului că Observatorul European de Monitorizare a Drogurilor şi Adicţiilor evaluează în mod regulat disponibilitatea online a acestor noi substanţe cu proprietăţi psihoactive, iar pe baza unui studiu de tip "online snapshot", în anul 2009, au fost identificate magazinele online de comercializare a "drogurilor legale" la nivel european. Pe baza codurilor de ţară ale websiteurilor sau a altor indicaţii geografice, majoritatea acestor magazine se aflau în Marea Britanie (37%), Germania (15%), Olanda (14%) şi România (7%).

Astfel, conform raportului, România apare între primele ţări unde se comercializează astfel de substanţe. În ancheta online desfăşurată în 2010, numărul magazinelor online care ofereau produse tip "spice" a scăzut brusc în comparaţie cu anul precedent.

http://www.realitatea.net/numarul-magazinelor-de-etnobotanice-a-scazut-cu-70prc-din-martie-pana-in-iulie_863791.html#ixzz1VlA7hYZd

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii