Numele Mânăstirii "Sfânta Maria” din Techirghiol, legat de cel al părintelui Arsenie Papacioc
Numele Mânăstirii "Sfânta Maria” din Techirghiol, legat de cel al părintelui Arsenie Papacioc
17 Apr, 2015 16:25
ZIUA de Constanta
4690
Marime text
Astăzi, ortodocşii sărbătoresc "Izvorul Tămăduirii". Sărbătoarea se referă la vindecarea miraculoasă a unei persoane care şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe faţă cu apa dintr-un izvor aflat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. În ţara noastră, există numeroase izvoare considerate făcătoare de minuni şi tămăduitoare, printre acestea numărându-se şi Mânăstirea "Sfânta Maria” din Techirghiol.
În 1928, primul patriarh al României, Miron Cristea, a cumpărat în staţiunea balneară Techirghiol o vilă cu 16 camere. Aici, patriarhul a înfiinţat un sanatoriu preotesc pentru clerul din toată ţara. Pe 15 august 1951, patriarhul Justinian, care a extins ceea ce a început Miron Cristea, a săvârşit slujba de sfinţire a noii bisericuţe din lemn. Hramul iniţial, al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, va fi schimbat cu cel al Adormirii Maicii Domnului.
În 1995, schitul "Sfânta Maria” se transformă în mânăstire cu statut juridic, datorită faptului că obştea monahală s-a mărit considerabil. În incinta mânăstirii, se află şi fântâna cu statuia Sfântului Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi al celor bolnavi, sculptată în bronz de sculptorul român Ion Jalea.
De asemenea, şi mormântul părintelui Arsenie Papacioc se află în curtea Mănăstirii "Sfânta Maria” din Techirghiol. Unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut România, Arsenie Papacioc, în 1976, a ajuns la Mănăstirea "Sfânta Maria”, unde a slujit timp de 35 de ani ca preot și duhovnic, până la sfârşitul vieţii sale pământesti.
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Arsenie Papacioc s-a născut pe 15 august 1914, în localitatea Misleanu, din judeţul Ialomiţa, potrivit Wikipedia, într-o familie numeroasă. Despre el se spunea că este axa principală a creației care îl renaște pe Iisus Hristos în chipul Sfintelor Taine. A rămas în amintirea creştinilor sub chipul părintelui blând ce liniştea sufletele celor necăjiţi care treceau pragul mânăstirii.
Din anul 1976, numele Mânăstirii "Sfânta Maria” din Techirghiol este legat de cel al părintelui Arsenie Papacioc. În memoria lui, a fost montată o placă comemorativă pe care scrie: "Atunci când am câte un necaz mai mare şi mă rog la el la mormânt găsesc imediat rezolvare”. Oameni din toate colţurile ţării vin să se roage la mormântului lui.
Sursa foto: Flickr
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii