O fotografie impresionantă din Varanasi, locul unde hindusii sunt aproape de moarte. Național Geographic a premiat-o
O fotografie impresionantă din Varanasi, locul unde hindusii sunt aproape de moarte. Național Geographic a premiat-o
09 Jul, 2016 00:16
ZIUA de Constanta
2035
Marime text
Una dintre fotografiile premiate de National Geographic pe anul 20016 cu premiul al doilea la categoria”Oameni” este poza ce v-o prezentăm acum. Fotografia se numește ” Visele de pe Acoperiș”. Poza a fost făcută în Varanasi, în India. și este impresionantă. Nu are nevoie de cuvinte. Dar este o poveste legată de acest oraș.
Pentru fiecare hindus, probabil cel mai important oraș este Varanasi. Acesta este un fel de Ierusalim al creștinismului și un fel de Mecca al islamismului, fiind considerat de mulți cel mai vechi oraș din lume.
Fondat de Shiva, acum 5000 de ani, pe malul râului Gange, Varanasi este orașul unde hindușii care sunt aproape de moarte sunt aduși pentru a muri aproape de “Mama Ganga”.
Orașul nu are foarte multe lucruri de vizitat, întreaga “acțiune” se desfășoară pe Gange, iar malul este împărțit în diviziuni numite Ghat. Termenul de Ghat practic înseamnă clădire a cărei trepte se termină în apă, clădirile fiind construite de zei hinduși sau de conducători.
Dar dacă ești în India și crezi că poți să vezi cadavre arzând, câini care fug cu câte-o mână în gură, s-ar putea să te intereseze să vizitezi cel mai vechi oraș din lume.
Două dintre Ghat-uri sunt considerate crematorii, adică morții sunt aduși aici pe un pat de flori și arși. Se spune că lemnul folosit este exact cât este necesar pentru a arde un cadavru (pot să zic că e vrajeală), iar cei bogați folosesc și lemn de santal(care e foarte scump) pentru a emana un miros frumos. La întregul ritual, au voie să participe doar bărbații, femeile nu sunt acceptate, pentru că sunt emoționale, iar sufletul celui mort poate să rămână prins în lumea aceasta, dar ca turist poți să te apropii.
Ritualul este condus întotdeauna de persoana cea mai apropiată (soț, fiul cel mai mare, tată, bunic, etc) care trebuie să fie ras pe tot corpul (inclusiv sprâncenele), altfel nu are voie să oficieze ceremonia.
Bun bun, dar oricine poate să ardă pe oricine? Dacă vreau sa scap de un cadavru? Există vreo autoritate legală care să controleze întreaga acțiune?
Aparent, da. Statul Indian s-a implicat, iar cadavrele sunt arse doar după ce primesc acordul de la un reprezentat.
Pe lângă asta, preoții Sadhu, cei mușcați de cobră, leproșii, gravidele și travestiții nu sunt arși, ci aceștia au o piatră legată de ei și aruncați in mijlocul râului.
Cel mai bun mod de a observa acest ritual este să închiriezi o barcă și să vezi întrega acțiune din barcă. Seara, există un ritual care durează o oră, pe care toată lumea încearcă să-l vadă din mijlocul râului.
Foto: Yasmin Mund
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii