O ploaie de meteori spectaculoaă ne va încânta ochii
O ploaie de meteori spectaculoaă ne va încânta ochii
11 Dec, 2015 00:11
ZIUA de Constanta
2149
Marime text
Meteorii Geminide sunt foarte lenți în comparație cu alte clase, dar totodată și extrem de luminoși. Pot fi observați anual în intervalul 7 – 17 decembrie, cu un vârf de activitate în noapte de 13- 14 decembrie. Se spune că putem vedea 120-160 de meteori/oră, în condiții optime de observare, ceea ce face această ploaie de meteori, alături de Quadrantide, cea mai abundentă ploaie meteorică din fiecare an.
Pentru prima dată, Geminidele au fost observate în 1862, mult mai recent decât alte roiuri de meteori, cum ar fi Perseidele sau Leonidele. Cei mai mulți meteoriți sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel încât aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu lovesc niciodată suprafața Pământului. Ploile intense sau neobișnuite de meteori sunt cunoscute ca furtuni de meteori, timp în care se pot observa mai mult de 1.000 de meteori pe oră.
Abia în 1983 satelitul IRAS, lansat de NASA, a contribuit la depistarea sursei misterioase a Geminidelor - un corp ceresc mic, teluric, denumit 3200 Phaeton. Cele mai multe ploi de meteoriţi se produc atunci când particulele lăsate în urmă de o cometă cad pe Pământ şi ard în armosfera terestră. Rezultatul acestui proces: apariţia "stelelor căzătoare".
O ploaie de meteoriţi se produce atunci când un număr mare de stele căzătoare pot fi văzute într-un interval de timp foarte mic.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii