Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O țară vecină adoptă o nouă lege antiteroristă în contextul atentatelor din ultima vreme

ro

28 Jul, 2016 19:04 1814 Marime text
Parlamentul bulgar a aprobat astăzi în primă lectură legislația antiteroristă ce permite Guvernului de la Sofia să restrângă respectarea unor drepturi în timpul unei situații de urgență. Această decizie semnalează preocuparea tot mai mare față de amenințarea reprezentată de militanții islamiști, relatează agențiile Reuters și BTA. Recentele atentate din Europa au amplificat temerile Bulgariei că ar putea fi și ea ținta unor astfel de atacuri, iar alte state est-europene, inclusiv Polonia și Ungaria, au adoptat deja noi legi antiteroriste.
 
Conform unora dintre prevederile noii legi, în timpul acțiunilor de prevenire a unor acțiuni teroriste sau de gestionare a situației provocate de un eventual act terorist, forțele de ordine vor avea dreptul să limiteze libertatea de mișcare, să suspende accesul la internet sau să rețină suspecți, iar companiile care gestionează rețelele informatice vor fi obligate să ofere autorităților un acces imediat la date. Pe de altă parte, autoritățile vor avea dreptul să stocheze până la trei ani înregistrările cu comunicațiile personale, perioada maximă permisă în prezent fiind de șase luni, potrivit Agerpres.
 
O altă dispoziție a legii face referire la cartelele pre-pay și prevede că operatorii de telefonie mobilă pot înregistra cel mult zece numere pentru un singur utilizator.
 
Măsurile preventive menționate în actul normativ pot fi dispuse de șeful Agenției pentru Securitate Națională - serviciul bulgar de contraspionaj - sau de Ministerul de Interne, iar aplicarea lor nu poate depăși o perioadă de șase luni. Orice măsură luată în baza acestei legi poate fi contestată la Curtea Supremă Administrativă, dar depunerea contestației nu are ca efect suspendarea aplicării respectivei măsuri. De asemenea, legea solicită guvernului să adopte un plan antiterorist național.
 
Însă organizațiile de apărare a drepturilor omului critică inițiativa, susținând că noua lege are implicații serioase asupra libertății de exprimare și a altor drepturi civile. Cei care critică legea mai spun că este greu de definit când se impune desfășurarea unei acțiuni teroriste. Parlamentarul bulgar Atanas Atanassov, membru al formațiunii Blocul Reformist, consideră că este periculos să se dea Ministerului de Interne dreptul de a declara starea de urgență sub pretextul desfășurării unei operațiuni antiteroriste, acest atribut revenind în prezent, conform Constituției, Ăarlamentului și președintelui țării.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii