Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obiceiuri pastrate de sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul

ro

07 Jan, 2009 15:40 951 Marime text

În unele zone din ţară, când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, tradiţia mai păstrează şi astăzi unele obiceiuri din calendarul popular, cum ar fi "Iordanitul" şi "Cumetria Femeilor".

Conform tradiţiei iordanitorii erau băieţii care aveau vârsta mai mare de 15 ani. Condiţia pentru a fi primit în rândul iordanitorilor era ca fiecare băiat să fie sănătos tot anul. Conducătorul cetei lua în ajun, de la preot, o căldăruşă cu agheasmă de la Bobotează şi îi stropea pe toţi cei întâlniţi, urându-le sănătate şi să trăiască cât mai mulţi ani. De multe ori, tinerii din drumul lor erau ridicaţi pe braţe şi duşi cu forţa la râu sau la lac sub ameninţarea că-i aruncă în apă. Aceştia erau răscumpăraţi cu un dar. De aici există şi obiceiul credinţei că cei udaţi acum, vor fi sănătoşi tot anul.

"Cumetria" se numea în trecut "Ziua Femeilor" sau "Ziua Babelor". În cadrul obiceiului avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite, prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu. Elementele petrecerii mai sunt păstrate şi astăzi de femeile din comuna Pantelimon, de lângă Bucureşti.

Acestea se adună în casa uneia dintre ele şi "fac chefuri şi jocuri fără bărbaţi", cunoscute sub denumirea de "Cumetrie". Femeile care participă la această sărbătoare, se consideră mai tari şi cu mai multe drepturi decât bărbaţii, lăsându-şi toate obligaţiile de soţie şi mamă în seama soacrelor sau a bărbaţilor. Profesorul Ion Ghinoiu, citat de site-ul creştinortodox.ro afirmă că obiceiul este o supravieţuire a cultului dedicat zeului Dionisios, care se manifesta prin dansuri frenetice si extaz mistic, inclusiv, în cetăţile antice de la Marea Neagră (Calatis, Histria, Tomis).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii