Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu foștii colegi de la Sibiu. A vorbit despre Liviu Dragnea și decizia în cazul Kovesi

ro

23 Jun, 2018 18:38 1545 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut sâmbătă, 23 iunie a.c., la Sibiu, o declaraţie de presă, conform Administrației Prezidențiale.
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis: Am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii de la liceu. Ne-am amintit de vremea liceului, am conştientizat valoarea educaţiei foarte bune pe care am primit-o aici, la Liceul Brukenthal, şi, bineînţeles, în ultima parte, am stat şi am discutat despre cum a fost la şcoală.
 
Jurnalist: Puteţi să ne spuneţi, domnule Preşedinte, ce v-a determinat să faceţi anunţul important de dinainte de întâlnire? De ce astăzi?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis: Da, pot să vă spun. Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure. Evoluţia nu este satisfăcătoare şi am urmărit în ultimele luni de zile mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulţumire în populaţie este peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult şi arată că lumea, practic, nu mai are încredere în clasa politică, nici măcar nu se mai aşteaptă la ceva bun din partea clasei politice. În acest context, am considerat că acest anunţ poate să constituie un punct interesant, poate unii vor fi încurajaţi să meargă mai departe, dacă fac acest anunţ, alţii, probabil, nu vor primi aşa bine acest anunţ. În orice caz, mi s-a părut că este necesară o clarificare a intenţiilor mele pentru ceea ce urmează.
 
Jurnalist: La cine vă aşteptaţi să nu primească bine vestea pe care aţi dat-o?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis: Eu cred că PSD-ul nu este extrem de fericit că am făcut astăzi acest anunţ.
 
Jurnalist: Liviu Dragnea spunea după condamnare că va avea pe viitor o poziţie mult mai radicală. Vă întreb încă o dată, vă temeţi de o eventuală suspendare din funcţie?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis: Şi vă spun încă o dată, nu mă tem de nicio suspendare şi chiar poate este bine să detaliez un pic. Deciziile pe care le iau niciodată nu le-am luat fiindcă mă tem sau nu mă tem de o suspendare, deciziile pe care le iau sunt cele pe care le consider corecte şi bune pentru România. Dar dacă discutăm mai concret despre suspendare acum, una la mână, nu există nici un motiv de suspendare, doi la mână, nu are cine să facă suspendarea.

 
Jurnalist: Şi domnul Dragnea spunea că nu se teme de dumneavoastră...
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis: Dar nici nu-mi doresc să se teamă de mine, eu mi-aş dori să se teamă de români.
 
Jurnalist: Cum vedeţi declaraţia dumnealui, că a spus că va continua lupta?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Eu m-am exprimat de prea multe ori despre aceste chestiuni ca să mă aştept să mai ţină Dragnea cont de ceea ce îi transmit, via media. În continuare, sunt de părere că ar trebui să se retragă de tot din politică.
 

Deci, Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur şi simplu din viaţa publică românească. Aşa s-ar întâmpla în absolut orice ţară chiar cu o democraţie incipientă din lume. Că la noi nu se întâmplă, are două aspecte. Că Dragnea nu se retrage, nu se retrage, aşa gândeşte el. Însă, partea care mi se pare că este încă un pic mai gravă este că partidul PSD nu-şi dă seama că trebuie să îl trimită pe Dragnea acasă. Practic, acum, suntem în faza total nepotrivită şi nefericită în care un partid întreg şi cel mai mare partid din România, se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor.
 
Jurnalist: Ar trebui să aştepte decizia finală sau să facă acest gest acum?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Gesturile politice nu se fac la decizii finale, am mai comentat aceste chestiuni. În politică nu trebuie să aştepţi până la ultima, ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul să se considere nevinovată, să fie considerată nevinovată în sens constituţional, în sens juridic. Dar, în politică, este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori, o dată pentru referendum, acum, în prima instanţă, pentru cred că instigare la abuz în serviciu, dacă bine am reţinut, cum crede că poate să fie credibil şi cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim şi despre moralitate. Deci, politica nu este doar despre aspecte juridice, politica este despre moralitate. Cum să conducă un om România, care este condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanţe? S-a lucrat în ultimii 30 de ani foarte mult, în România, în diplomaţie, în economie peste tot, pentru a ajunge şi noi în rând cu lumea. Şi am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acum, cu acest comportament pe care l-aş numi de-a dreptul iraţional şi din partea lui Dragnea, dar şi din partea conducerii PSD, care îl sprijină şi care îl ţine acolo, cu acest comportament iraţional, iliberal, nedemocratic, practic, suntem aruncaţi înapoi cu mulţi ani. România îşi pierde respectul pe care îl câştigase greu şi în Europa, şi în lume, investitorii îşi pierd toată încrederea. Dacă cel mai important lider politic îşi permite să disece hotărâri judecătoreşti în şedinţe de partid şi în public, atunci cum putem să ne aşteptăm ca, un investitor de exemplu, să mai aibă încredere că în România se face dreptate şi se respectă ceea ce se stabileşte în instanţă?
 
Jurnalist: Social-democraţii au anunţat că săptămâna viitoare vor stabili într-o şedinţă de partid dacă îşi asumă sau nu printr-o ordonanţă de urgenţă noul Cod Penal. Veţi participa la o eventuală şedinţă de Guvern săptămâna viitoare, cum aţi făcut acum un an şi jumătate?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Eu cred că una dintre marile probleme din Constituţia noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanţe de urgenţă pe timpul vacanţei parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanţe de urgenţă, dar, odată ajunşi la putere, toţi au folosit acest sistem. Este contraproductiv şi pericolul constă în faptul că guvernul poate să dea ordonanţe de urgenţă fără ca cei vizaţi sau cei interesaţi să poată interveni măcar pentru un control pe constituţionalitate. Bunăoară, la ordonanţă de urgenţă dată de guvern, Preşedintele nu poate să solicite o verificare pe constituţionalitate şi nici cei vizaţi nu pot interveni, precum se poate interveni, de exemplu, pe procedura parlamentară. Personal, cred că odată şi odată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă fiindcă în practică ştim, aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanţa de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut şanse în sesiunea parlamentară. Deci, trebuie mare grijă. Societatea civilă trebuie să fie în alertă şi în momentul în care apar ordonanţe de urgenţă care nu ar trebui să existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanţa 13, acea nefericită Ordonanţă 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.
 
Jurnalist: Aţi început ziua la Sibiu cu un anunţ important. O terminaţi la Sibiu şi cu un anunţul aşteptat de foarte mulţi în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Astăzi este încă săptămâna în care citim, parcă aşa m-am exprimat.
 
Jurnalist: Şi săptămâna viitoare veţi continua să citiţi sau...
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Asta vorbim săptămâna viitoare...
 
Jurnalist: Credeţi că va trece moţiunea de cenzură?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Moţiunea de cenzură ar fi bine să treacă, dar asta este o procedură parlamentară unde Preşedintele poate cu greu interveni, altfel decât să spună că ar fi bine să treacă.
 
Jurnalist: Puteţi să ne spuneţi care este cea mai frumoasă amintire a dumneavoastră ca elev?
 
Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Am atâtea amintiri frumoase că nici nu mi-aş permite să aleg una ca fiind cea mai frumoasă. Au fost ani foarte frumoşi şi acum, după 40 de ani de la absolvire, mi-am permis să spun colegelor şi colegilor că cel mai valoros lucru cu care am plecat de aici sunt valorile care ne-au fost transmise şi pe care ne-am construit viaţa, cariera, felul de a fi.
 
Vă mulţumesc!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii