Oficial de la DSVSA Constanța. Prezența virusului Pestei Porcine Africane confirmată în patru gospodării din județul Constanța
Oficial de la DSVSA Constanța. Prezența virusului Pestei Porcine Africane confirmată în patru gospodării din


În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.
De asemenea, la nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții.”Conform procedurilor specifice, D.S.V.S.A. Constanța a luat următoarele măsuri: punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatațiilor, au fost impuse restricții de mișcare și se acționează pentru dezinfecţia exploatațiilor afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Pentru a preveni răspândirea bolii, se aplică măsura de sacrificare a porcilor bolnavi și a celor care au fost în contact cu aceștia, precum și ecarisarea cadavrelor în locațiile avizate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.
Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele bolnave și găsite moarte (8 capete)” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța.
Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv patru zone de protecție cu o rază de 3 km fiecare și patru de supraveghere cu rază de câte 10 km.
Totdată, s-au dispus restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere.
Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricții.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
”D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, altor autorități, sau D.S.V.S.A. judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic” - au mai transmis reprezentanții DSVSA Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp