Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la Eurojust despre peștele contaminat care a ajuns pe masa românilor. Descinderi au fost și la Constanța

ro

16 May, 2019 17:52 1729 Marime text
Într-o operațiune majoră, coordonată de Eurojust, autoritățile din România, Spania, Franța, Italia, Ungaria și Portugalia au luat măsuri împotriva unui grup de criminalitate organizată implicat în pescuitul ilegal în apele contaminate, evaziunea fiscală și spălarea banilor. Potrivit Eurojust, peștele contaminat a fost depozitat și transportat în mai multe țări ale UE în condiții nepotrivite și nesanitare și apoi vândut companiilor românești.

Ca urmare a zilei de acțiune comună, realizată printr-un centru de coordonare creat la Eurojust, Unitatea de Cooperare Judiciară a UE, au fost efectuate aproape 250 de căutări, 13 persoane au fost arestate, precum și 11 bărci și 30 de tone de pești contaminați au fost confiscate și luate de pe piață. Eurojust a asistat în timp real la emiterea a trei ordine europene de investigații din România spre Ungaria în timpul zilei de acțiune, permițând astfel schimbul de informații în timp real.

„Membrii grupului de crimă organizată (OCG), care erau foști pescari, au dezvoltat un mecanism sofisticat de braconaj și de cumpărare de pește din apele teritoriale contaminate din Italia, Spania și Franța, unde pescuitul este interzis deoarece peștii din aceste zone sunt improprii consumului . Pestele contaminat a fost vândut companiilor românești, care au fost înființate în special ca companii de comercializare a peștelui "fantomă" pentru a servi activitățile criminale ale OCG.

Prin intermediul acestor companii, membrii OCG au obținut permise de pescuit și coduri de TVA pentru meserii, dar nu au obținut autorizațiile sanitare obligatorii pentru comerțul intracomunitar cu produse de origine animală. Au folosit facturi false și alte documente falsificate pentru a revinde peștele în Spania, Franța, Italia, Ungaria, Portugalia și România, obținând profituri substanțiale ilicite, inclusiv prin evitarea taxelor și spălării banilor. OCG nu a avut o structură piramidală, dar a acționat la mai multe niveluri pe care s-au format celule distincte, bazate pe fiecare activitate specifică (braconaj, transport de mărfuri, comerț etc.)” - se arată într-un comunicat Eurojust. 


Eurojust a sprijinit activ cooperarea dintre autoritățile naționale judiciare și de aplicare a legii din România, Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia. Drept rezultat, activitatea criminală a OCG a fost documentată și toate informațiile adunate au fost folosite pentru a bloca 30 de tone de pește contaminat suplimentar de pe piața românească. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a distrus întreaga cantitate de pește confiscat.

În 2018, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Constanța, România, a inițiat o anchetă penală privind OCG. Judecătorul nr. 4 de investigație și Parchetul de pe lângă Lleida, Spania, au lansat o investigație paralelă asupra aceluiași OCG, urmat de PPO din Veneția, Italia, și de PPO din Tarascon, Franța. Toate statele membre și-au combinat eforturile cu schimburile spontane de informații, facilitată și de ordinele de anchetă europene (EIO).

„Eurojust a ajutat autoritățile naționale pe parcursul investigațiilor lor, inclusiv prin redactarea, emiterea, transmiterea și executarea EIO în cursul zilei de acțiune. De asemenea, a avut loc o reuniune de coordonare la Eurojust, cu participarea Europol, pentru a decide cu privire la strategiile de investigare și de urmărire penală și de a rezolva chestiuni judiciare și operaționale. Europol a asistat la anchete prin corespondența dintre informații și dovezi, demonstrând legăturile cu Franța și Italia.

850 de ofițeri de poliție au fost desemnați în timpul operațiunii de la autoritățile naționale de aplicare a legii, printre care Garda de Finanțe italiană, Poliția Spaniolă Națională și Jandarmeria Franceză Nationale, Oficiul central al contractelor pentru protecția mediului și publicul public (OCLAESP )” - au mai transmis reprezentanții Eurojust.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii