Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial despre trimiterea în judecată a lui Tudorel Calapod și Stere Sponte

ro

31 Oct, 2014 16:15 3715 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial  Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
- Calapod Tudorel, la data faptelor, primar al Oraşului Năvodari, pentru comiterea infracţiunilor de:
- două infracţiuni de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare
- două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite
 
- Gulelis Violeta, evaluator autorizat, pentru comiterea infracţiunii de:
- stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, în forma complicităţii
 
- Sponte Stere,  la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, pentru comiterea infracţiunilor de:
- stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, în forma complicităţii,
- abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite
 
-Surdu Marian, la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari , pentru comiterea infracţiunilor de:
- stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere şi de administrare, în forma complicităţii,

- abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite
 
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 12.01.2006 – 25.10.2006, inculpatului Calapod Tudorel cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi a inculpatului Surdu Marian, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 11,45 euro/m.p. fără TVA, în cadrul contractului de vânzare – cumpărare din data de 25.10.2006 a suprafeţei de 29.962,17 m.p. aparţinând domeniului privat al Oraşului Năvodari încheiat cu SC HARS SRL Constanţa (teren situat, pe malul mării, în zona Mamaia Nord – „Camping Pescăresc”), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/m.p. fără TVA la data de 03.07.2006 (data întocmirii Procesului-verbal de negociere de către comisia de licitaţie pentru vânzarea terenului către SC HARS SRL). În acest fel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/m.p. fără TVA şi total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC HARS SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Surdu Marian, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, la data de 29.05.2006, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 99/29.05.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 29.926,17 m.p., ajutându-l astfel, pe primarul oraşului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus.
          Vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.962,17 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Surdu Marian şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC HARS SRL Constanţa.
 
În calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 10.11.2006 – 21.03.2007, inculpatul Calapod Tudorel, cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi al inculpatului Sponte Stere, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 25 euro/m.p. fără TVA, în cadrul Contractului încheiat cu SC TERRA DEL SOL SRL, având ca obiect terenul în suprafaţă de 24.600 m.p. din acte şi 26.205 m.p. din măsurători, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari (teren situat pe malul mării), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 57,79 euro/m.p. fără TVA, la data de 21.03.2007 (data vânzării către SC TERRA DEL SOL SRL). Astfel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 32,79 euro/m.p. fără TVA şi total de 859.261,95 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Sponte Stere, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 277/21.12.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 26.205 m.p. ajutându-l astfel, pe primarul oraşului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus.
    Și în acest caz, vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.605 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Sponte Stere şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 52.627,95 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanţa.

 
Consiliul Local Năvodari s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 96.592 euro.
 
În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile celor patru inculpaţi.
 
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii