Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial Elena Udrea a "spălat" bani

ro

11 Feb, 2015 18:33 2218 Marime text
Elena Udrea a efectuat operațiuni specifice infracțiunii de spălare a banilor, prin vânzare și cumpărare de bunuri, acordarea unor împrumuturi către o societate comercială și prin preluarea unui credit de 3,26 milioane de euro de către un apropiat, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a deputatei.
 
Procurorii susțin că preluarea de către Alexandru Faur, în anul 2010, a creditului contractat de Elena Udrea de la BRD "a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit".
 
Dorin Cocoș este acuzat că, în perioada aprilie 2013 — iunie 2013, în mod direct sau prin intermediul unei societăți pe care o controlează și prin intermediul unor rude, a încheiat mai multe promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor, ce aveau ca obiect suprafețe construite din proiectul imobiliar pe care vânzătorul se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziționat prin creditul de la BRD. În baza promisiunilor de vânzare-cumpărare, Cocoș urma să asigure circa 2,1 milioane de euro din creditul preluat de Faur.
 
"Toate acestea constituie probe în sensul că preluarea creditului și încheierea promisiunilor de vânzare-cumpărare au reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiției și a provenienței sumelor de bani din care se efectuau plățile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracțiunilor de corupție săvârșite", se precizează în referatul DNA.
 
În plus, în actul de partaj voluntar încheiat între Dorin Cocoș și Elena Udrea, pe 10 iunie 2013, au fost declarate ca datorii comune suma de 540.045 de lei plus TVA, ce urma să fie plătită către societatea Calamari Trading Impex SRL, precum și un credit de 500.000 de euro contractat de la Dinu Pescariu, scadent în anul 2021. Ambele credite au fost preluate de Cocoș, iar anchetatorii au constatat că suma împrumutată de la Pescariu nu coincide cu chitanțele care atestă în fals că anterior partajului, respectiv până la data de 10 iunie 2013, s-ar fi restituit 100.000 de euro.
 
Tot din actul de partaj reiese că o mare parte din bunurile imobile obținute în perioada 2009 — 2013 și din sumele de bani aflate în conturi au revenit Elenei Udrea, care urma să beneficieze și de o sultă de două milioane de euro.
 
"Din discuțiile dintre inculpații Cocoș Dorin și Pescariu Dinu Mihail rezultă că inculpatul Cocoș Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitanțelor antedatate, deși realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriela având cunoștință de demersurile efectuate de inculpatul Cocoș Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite. S-a stabilit, de asemenea că, în perioada 2009 — 2013, Cocoș Dorin și Udrea Elena Gabriela au înstrăinat și respectiv au achiziționat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalitățile de disimulare a provenienței sumelor de bani și a circuitului financiar", se mai arată în referatul DNA.
 
Elena Udrea a fost reținută în urmă cu o zi de procurorii DNA, după mai multe ore de audieri, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); și spălare de bani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii