Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:25 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial. Iată cum arată legea privind pensiile deputaților și senatorilor

ro

30 Dec, 2015 08:29 1708 Marime text
Ieri a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Legea privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor cu modificările specifice acordării de pensii pentru mandatele efectuate cu acest statut al aleșilor noștri.
 
Iată despre ce este vorba:
-Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eşalonate, după caz, în anexele nr. 5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă. dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.
-Deputatii şi senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
-Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.55% din indemnizatia brută lunară aflată în plată.
-Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.
-Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizației pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.
-Indemnizația pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.
Indemnizația pentru limilă de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul publi de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
-Indemnizatia pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuției de asigunări sociale de sănătate.
-Cuantumul indemnizaţei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților şi al Senatului, şi se plăteşte de acestea.
-Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz.
-Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme metodologice, aprobate de Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.
-Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 481 deputații şi senatorii care au fost condemnați definifiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție.
 

-De indemnizație pentru limită de vârstă beneficiază şi deputații şi senatorii care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de parlamentar.
-Cuantumul indemnizație pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de către un deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, corespunzător fiecărui an de mandat in limita a maximum 3 mandate.
-În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1), indemnizația pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz.
-Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Legea are numărul 357 și este datată 23 decembrie 2015.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii