Oficialii SUA, despre scutul american anti-rachetă de la Deveselu – „Nu este îndreptat împotriva Rusiei”
Oficialii SUA, despre scutul american anti-rachetă de la Deveselu – „Nu este îndreptat împotriva Rusiei”Cei care au tăiat panglica inaugurală a sistemului antirachetă de la Deveselu au fost premierul Dacian Cioloş, adjunctul Secretarului Apărării al SUA, Robert O. Work şi şeful NATO, Jens Stoltenberg.
În continuare vă prezentăm discursul comandantului Forțelor Navale ale Statelor Unite în Europa şi Africa, Amiral Mark Ferguson.
„Domnule Preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, domnule Prim-Ministru Cioloș, domnule Ambasador Klemm, domnule Secretar General Stoltenberg, domnule Adjunct al Secretarului Apărării Work, domnule Ministru al Afacerilor Externe Comănescu, domnule Ministru al Apărării Naționale Motoc, domnule general Ciucă, distinși invitați și oaspeți. Bună dimineața și în numele Forțelor Navale ale Statelor Unite, bine ați venit la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu!
Astăzi România și Statele Unite sărbătoresc un moment istoric prin inaugurarea acestui sistem în sprijinul NATO. Multe persoane din ambele țări au făcut posibilă această zi. Din Statele Unite, aș vrea să evidențiez eforturile echipei de la Agenția de Apărare Antirachetă pentru coordonarea programelor de construcție și de testare. Vreau de asemenea să evidențiez Comandamentul Flotelor Forțelor Navale ale Statelor Unite de la Norfolk, Virginia pentru pregătirea echipelor care au lucrat la proiect, precum și Flota a Șasea a Statelor Unite cu baza la Napoli în Italia, care va coordona operarea sistemului. Cel mai mult vreau să evidențiez marinarii Forțelor Navale ale Statelor Unite care vor sta de veghe astăzi și în viitor în sprijinul apărării Europei.
Domnule Ambasador Hans Klemm, vă mulțumesc pentru sprijinul de neprețuit pe care dumneavoastră și echipa dumneavoastră l-au furnizat. Domnul ambasador ar fi însă primul care ar afirma că ziua de astăzi este în primul rând posibilă datorită sprijinului susținut al Guvernului României, începând cu Președintele și cu Primul Ministru, precum și cu sprijinul multor ministere și departamente. Suntem recunoscători pentru că putem număra România printre aliații noștri și recunoaștem faptul că angajamentul dumneavoastră în apărarea unei Europe libere a făcut posibil succesul nostru.
Am lucrat împreună pentru această zi din momentul în care Președintele Obama și-a asumat angajamentul pentru Abordarea Europeană Adaptivă în Etape în septembrie 2009. De la alegerea acestui amplasament în 2011 și de la inaugurarea lucrărilor în 2013, ambele noastre națiuni au progresat rapid pentru a transforma acest proiect în realitate.
Astăzi, acest amplasament se alătură celor patru distrugătoare purtătoare de rachete antibalistice cu baza la Rota în Spania pentru a atinge Etapa a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape. Când vom tăia panglica inaugurală echipele de lucru vor fi pregătite și gata de acțiune, sistemul va fi testat, iar noi ne vom afla în procesul de integrare a acestui amplasament în arhitectura integrată de apărare antiaeriană și antirachetă a NATO.
Etapa a II-a va fi finalizată în mai puțin de șase ani de la Summit-ul NATO din 2010 de la Lisabona, subliniind astfel angajamentul Statelor Unite față de România și de NATO. Permiteți-mi să-i adresez mulțumirile mele personale Șefului Statului Major General, domnul general Ciucă și dumneavoastră, tuturor celor care ați sprijinit eforturile noastre comune.
Domnul Prim-Ministru Cioloș a intrat în serviciul public la Delegația Comisiei Europene în România și a lucrat apoi în diferite funcții importante, inclusiv aceea de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale al României și de comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală. A fost numit prim-ministru al României de către Președintele Iohannis în noiembrie 2015”, a fost discursul comandantului Forțelor Navale ale Statelor Unite în Europa şi Africa, Amiral Mark Ferguson.
Prezent la ceremonie, a ținut un discurs și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, unde a vorbit despre faptul că programul de apărare antirachetă reprezintă o investiţie pe termen lung împotriva unei ameninţări pe termen lung.
„Această zi reprezintă un moment important pentru NATO şi pentru securitatea transatlantică.
Ceremonia de astăzi marchează certificarea pentru operaţiuni a sistemului american AEGIS Ashore de aici, de la Deveselu.
Acest fapt reprezintă o creştere semnificativă a capacităţii de apărare a Aliaţilor europeni de proliferarea rachetelor balistice din afara zonei Euro-Atlantice.
Doresc să mulţumesc Guvernului şi Forţelor Armate ale SUA pentru puternicul angajament faţă de securitatea Euro-Atlantică şi pentru importanta contribuţie la apărarea antirachetă a NATO, inclusiv pentru competenţii membri ai Forţelor Navale şi soldaţii staţionaţi aici.
Devotamentul şi profesionalismul dumneavoastră contribuie la siguranţa naţiunilor noastre.
Doresc să mulţumesc de asemenea Guvernului României şi poporului român pentru contribuţia la apărarea noastră colectivă prin găzduirea acestui sistem.
Acesta este un exemplu de lucru în echipă la nivel transatlantic. Mulţi membri ai Alianţei aduc şi ei importante contribuţii. Polonia va marca mâine începerea lucrărilor la un alt amplasament al sistemului Aegis Ashore.
Spania găzduieşte cele patru nave americane cu capacităţi de apărare antirachetă. Turcia găzduieşte un important sistem radar pentru avertizare timpurie. Germania găzduieşte centrul de comandă. Danemarca şi Olanda îşi modernizează fregatele cu capacităţi radar. Iar Marea Britanie şi-a asumat angajamentul de a investi în radare terestre.
Misiunea centrală a NATO este să ne protejeze cetăţenii şi teritoriul. Alianţa noastră a rămas unită timp de şase decenii, dedicată angajamentului nostru solemn de a ne apăra reciproc.
Astăzi, când ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate de-a lungul unei generaţii, Alianţa noastră este mai importantă decât oricând.
Şi pe măsură ce ameninţările continuă să se schimbe, noi vom continua să ne adaptăm răspunsul la ele.
Ameninţarea la adresa Aliaţilor NATO reprezentată de rachetele balistice provenite din afara zonei Euro-Atlantice este reală. Multe ţări, inclusiv câteva din vecinătatea NATO, încearcă să dezvolte rachete balistice sau să le obţină. Aşadar, apărarea antirachetă este esenţială pentru securitatea noastră comună. La Summitul de la Lisabona, din 2010, am decis să dezvoltăm capacităţile de apărare antirachetă ale NATO. De atunci, construim sistemul de apărare antirachetă în mod transparent. Facem ceea ce am spus că vom face. Şi continuăm să fim clari şi deschişi cu privire la scopul şi capacităţile sistemului. Programul nostru de apărare antirachetă reprezintă o investiţie pe termen lung împotriva unei ameninţări pe termen lung. În ultimii şase ani am construit acest sistem pentru că trebuie să fim pregătiţi. Şi facem progrese constante. Aşa cum sugerează şi numele, capacităţile pe care le-am dezvoltat sunt pur defensive. Acest lucru este important.
Apărarea antirachetă a NATO nu subminează sau slăbeşte în nici un fel capacitatea nucleară strategică de descurajare a Rusiei. Acest amplasament din România, la fel ca şi cel din Polonia, nu este îndreptat împotriva Rusiei. Sunt prea puţini interceptori, localizaţi mult prea la sud sau prea aproape de Rusia pentru a putea intercepta rachete balistice intercontinentale ruseşti. Ei sunt în schimb proiectaţi să răspundă potenţialelor ameninţări reprezentate de atacuri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, provenite din afara zonei Euro-Atlantice.
Am explicat clar acest lucru autorităţilor ruse. De multe ori şi la cel mai înalt nivel. De la început, NATO a oferit Rusiei transparenţă, dialog şi cooperare în privinţa apărării antirachetă. Rusia nu a răspuns pozitiv la ceea ce am oferit noi. De fapt, Moscova a pus capăt unilateral acestui dialog cooperativ în 2013. Acest lucru rămâne un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, Alianţa va continua să dialogheze cu Rusia unde şi când acest lucru este posibil. În momente de tensiune, este chiar mai important să se păstreze deschise canalele de comunicare.
Acest amplasament demonstrează faptul că NATO se adaptează unei lumi nesigure. Facem acest lucru consolidându-ne apărarea colectivă şi investind pe termen lung în capacităţile de care avem nevoie. Vom lua mai multe hotărâri privind apărarea noastră împotriva rachetelor balistice şi multe alte subiecte la următorul Summit de la Varşovia. Pentru că nu ne vom încălca niciodată angajamentul de a ne proteja cetăţenii. Putem şi vom răspunde la orice ameninţare venită din orice direcţie. Vă mulţumesc tuturor pentru munca susţinută care a făcut posibil evenimentul de astăzi. Eforturile dumneavoastră transformă o lume imprevizibilă într-un loc mai sigur în care să trăim”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În cadrul ceremoniei a luat cuvântul și secretarului adjunct al Apărării al Statelor Unite Robert O. Work, care a ţinut să vorbească nu doar despre inaugurarea de la Deveselu ci și despre România, care a găzduit sute de militari americani a căror dislocare a fost posibilă în cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană, dar și infanteriști marini în cadrul Black Sea Rotational Force. Acesta a precizat că Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu servește drept punct nodal pentru Operațiunea Atlantic Resolve și a fost până recent un punct esențial pentru tranzitul forțelor americane spre și dinspre Afganistan.
„Bună ziua. Este o adevărată plăcere pentru mine să fiu astăzi aici în prima mea vizită în România. Mi-aș fi dorit să am timp pentru a vedea mai mult din această frumoasă țară. Doresc să le mulțumesc domnului președinte Iohannis, domnului prim-ministru Cioloș și domnului ministru Motoc pentru că au fost gazde atât de ospitaliere în timpul vizitei mele. Doresc de asemenea să le mulțumesc domnului secretar general Stoltenberg, domnului amiral Ferguson și domnului viceamiral Syring pentru că sunt alături de noi la acest eveniment deosebit.
De la inaugurarea lucrărilor la acest amplasament în octombrie 2013 multe s-au schimbat în această regiune și pretutindeni în lume. Ne aflăm într-un punct de cotitură în peisajul strategic. Ca parte a acestui peisaj Europa – și prin extensie NATO – se confruntă cu un context de securitate semnificativ schimbat și mai complex decât cel cu care ne confruntam în 2013.
Abordarea noului mediu de securitate va face necesară o alianță mai capabilă – una care continuă să evolueze și să se adapteze la amenințări, atât vechi cât și noi, pentru a asigura securitatea transatlantică. Acum când ne apropiem de Summit-ul NATO de la Varșovia, este esențial ca Alianța să continue să demonstreze unitate și solidaritate.
Pe măsură ce conlucrăm pentru a aborda provocările comune cu care ne confruntăm, facem acest lucru cu încrederea că România este un aliat de nădejde pe care știm că ne putem baza – așa cum ați demonstrat-o în mod repetat prin acțiunile dumneavoastră. Permiteți-mi să vă spun că devotamentul și angajamentul nu rămân neobservate de către Statele Unite.
România înțelege importanța modernizării forțelor sale armate și continuă să aloce resurse importante pentru acest scop, cât și pentru contribuția sa la NATO și la alte misiuni. Doresc să îmi exprim aprecierea pentru angajamentul autorităților române în vederea creșterii bugetului apărării la 2% din produsul intern brut până în 2017. România este una dintre țările cu cele mai importante contribuții la Misiunea Resolute Support din Afganistan - unde se află în prezent 650 de militari români - și a fost unul dintre primii noștri parteneri care și-au oferit sprijinul pentru coaliția împotriva ISIS. România contribuie de asemenea la misiunile de menținere a păcii pe plan global și regional, în operațiuni cum este KFOR în Kosovo, EUFOR în Bosnia Herțegovina și este un lider cheie în regiunea Mării Negre.
Doresc să mă opresc un moment pentru a exprima în numele secretarului apărării Carter și a Departamentului Apărării al Statelor Unite cele mai profunde condoleanțe pentru pierderea a doi militari români în Afganistan sâmbăta trecută. România a făcut sacrificii umane și materiale care au inclus 25 de victime și 132 de răniți până în prezent, iar sacrificiul lor nu va fi uitat.
Apreciem în mod deosebit ospitalitatea arătată de poporul român militarilor Statelor Unite. România a găzduit sute de militari americani a căror dislocare a fost posibilă în cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană, dar și infanteriști marini în cadrul Black Sea Rotational Force. Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu servește drept punct nodal pentru Operațiunea Atlantic Resolve și a fost până recent un punct esențial pentru tranzitul forțelor americane spre și dinspre Afganistan.
Ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători o altă realizare importantă în relațiile dintre România și Statele Unite – sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore. După efectuarea unor exerciții pentru certificarea integrării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore România, acest eveniment marchează certificarea operațională a acestei unități și încheierea Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA). EPAA constituie contribuția voluntară a Statelor Unite la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, dar această contribuție nu ar fi fost posibilă fără sprijinul autorităților române și al poporului român, care înțeleg beneficiile în domeniul securității pe care această capacitate le furnizează Europei. Așa cum a fost planificat încă de la început, această unitate va funcționa în cadrul NATO, astfel încât sunt bucuros să îl văd aici și pe domnul Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Această unitate – pe lângă cele patru distrugătoare purtătoare de rachete antibalistice ale Forțelor Navale ale Statelor Unite cu baza la Rota în Spania și radarul AN/TPY-2 amplasat în Turcia care au constituit elemente ale Etapei I a EPAA – precum și rachetele interceptoare SM-3 1B amplasate pe nave și în baze terestre, oferă o creștere atât cantitativă cât și calitativă a capacității de apărare antirachetă a NATO și întărește capacitățile defensive ale NATO.
Atât timp cât Iranul continuă să dezvolte și să disloce rachete balistice, Statele Unite vor conlucra cu statele aliate și partenere pentru a se apăra împotriva acestei amenințări. Doresc să fiu foarte clar – nici această unitate, nici cea care va fi construită în Polonia – nu pot submina capacitatea de descurajare strategică a Rusiei. Acesta este un sistem defensiv care respectă în totalitate actualul regim de control al armamentelor. Apărarea antirachetă a NATO este o capacitate menită să protejeze Alianța în fața oricăror amenințări ale rachetelor balistice venite din afara zonei euro-atlantice.
Doresc să mulțumesc autorităților române pentru sprijinul lor față de acest amplasament. Doresc de asemenea să mulțumesc Agenției de Apărare Antirachetă a Statelor Unite, Comandamentului European al Statelor Unite și Departamentului de Stat al Statelor Unite pentru conclucrarea care a făcut posibilă această zi. În același timp, doresc să felicit Forțele Navale ale Statelor Unite pentru că au debarcat pe uscat și au transformat acest amplasament în realitate. Doresc de asemenea să mulțumesc Turciei, Spaniei și Poloniei pentru găzduirea unor elemente esențiale ale programului de apărare antirachetă al Alianței.
În sfârșit, doresc să evidențiez NATO pentru că a demonstrat încă o dată forța Alianței. Așa cum a făcut-o timp de aproape șapte decenii, NATO rămâne garantul prosperității și stabilității pe acest continent. Pe măsură ce mergem înainte spre viitor vom continua să conlucrăm pentru a ne asigura că țările Europei pot sa ia propriile lor decizii în privința securității și economiei lor, libere de orice constrângere sau intimidare”, a transmis secretarului adjunct al Apărării al Statelor Unite Robert O. Work în cadrul ceremoniei de la Deveselu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp