Operaţiunea "Secretizaţi dosarele penale" Cine vrea să ascundă cauzele de corupţie de ochii opiniei publice
Operaţiunea "Secretizaţi dosarele penale": Cine vrea să ascundă cauzele de corupţie de ochii opiniei publice
06 Mar, 2014 07:50
ZIUA de Constanta
1668
Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii va decide în următoarea perioadă dacă secretizează sau nu dosarele penale. Judecătorii şi procurorii din CSM au început să modifice ghidul de colaborare cu mass-media, dar a se consulta însă cu niciun reprezentant al presei. În schimb, CSM a colectat opiniile instanţelor şi parchetelor din România. O parte dintre judecători şi procurori sunt de părere că accesul presei la dosarele penale trebuie limitat, iar în unele cazuri chiar interzis. Sunt însă şi magistraţi care sunt de părere ca trebuie să existe un grad de transparenţă, chiar dacă nu în totalitate. Aproape toţi magistraţii sunt de părere că este nevoie de o suprareglementare a modului în care presa are acces la dosare.
CSM a publicat în această săptămână propunerile pentru modificarea ghidului care reglemetează relaţia dintre jurnalişti şi instanţe. Potrivit documentelor publicate de CSM, o pate dintre judecători cred că mass-media nu mai trebuie să aibă acces la rechizitoriile dosarelor sau la referatele cu propunerile de arestare preventivă. Cea mai categorică opinie a fost exprimată de Curtea de Apel Cluj care susţine secretizarea dosarelor penale.
Potrivit gândul.info, CSM a publicat pe site-ul instituţiei propunerile făcute de judecători si procurori privind relaţia cu presa. Aceste propuneri vizează modificarea ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media. În principal CSM trebuie să decidă când şi ce documente din dosarele penale ar trebui să fie publice.
Din propunerile contabilizate se desprind două curente de opinie. Astfel, unii judecători şi procurori sunt de acord ca presa să poata intra în posesia informaţiilor din dosarele penale, cu menţiunea ca informaţiile şi documentele care ajung în presă să fie mult mai atent gestionate. Celălalt curent de opinie, reprezentat în special de Curtea de Apel Cluj, susţine că accesul presei la documentele şi informaţiile unui dosar penal trebuie limitat drastic.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii