Palpitatii, delir, soc anafilactic - "urmele" intepaturii pestelui-dragon care a ingrozit Litoralul
Palpitatii, delir, soc anafilactic - "urmele" intepaturii pestelui-dragon care a ingrozit Litoralul
Palpitaţii, delir, vomă, şoc anafilactic şi chiar deces - acestea sunt "urmele" pe care le poate lăsa o înţepătură a peştelui-dragon, atenţionează specialiştii. În ultimele trei zile, vietatea a făcut peste 20 de victime.
Mai mult de 20 de turişti dintre cei aflaţi pe litoral au ajuns la spital în ultimele trei zile, după ce au fost înţepaţi de peştele-veninos. Specialiştii spun că este vorba despre Dragonul de mare, un peşte asemănător guvidului, dar cu un venin foarte puternic, care poate produce decesul victimelor.
"Persoanele înţepate de acest peşte, dragonul de mare, trebuie să meargă neapărat la medic. În urma înţepăturii, victimele pot prezenta palpitaţii, delir, vomă", atenţionează, la REALITATEA.NET, dr. ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa".Potrivit specialistului, peştele-dragon are pe partea dorsală patru spini care comunică cu un "rezervor de venin" - o substanţă toxică.
"Atunci când vine în contact cu pielea, prin înţepătură, această substanţă pătrunde în organism, având o acţiune toxică asupra sistemului nervos. De asemenea, afectează şi sângele", a declarat şeful Institutului de Cercetări Marine.
Peştele-dragon poate cauza şoc anafilactic şi chiar deces, atenţionează medicii.
Victimele peştelui-dragon s-au prezentat la medic, însă au refuzat internarea.
"Turiştilor li s-a propus internarea, dar au refuzat-o. Sub tratament cu soluţie perfuzabilă şi hidrocortizon, evoluţia a fost favorabilă. Veninul poate fi foarte puternic, în special la persoanele care au un fond alergic puternic sau la persoanele cu vârste extreme. Pe un fond alergic şi cu un venin de calitatea acestuia, poate apărea şoc anafilactic şi chiar deces", a declarat dr. Mihaela Tuţă, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Una dintre victime a povestit că a văzut vietatea cu coamă la malul mării, s-a aplecat să ia peştele, dar acesta l-a înţepat. Imediat, a început să sângereze şi i-a amorţit toată mâna.
"Este o specie care habitează Marea Neagră, în mai multe zone, inclusiv în cele de mică adâncime. Aşadar, prezenţa lui nu este întâmplătoare. El se află frecvent acolo, iar vara se apropie de ţărm. Poate şi din cauza apelor îndulcite se întâmplă acest lucru. În căutarea hranei, acest tip de peşte ajunge şi în zonele de mică adâncime", a mai precizat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetări Marine.
Potrivit lui Nicolaev acestea nu sunt primele victime pe care le-a făcut peştele-dragon. Şi în anii precedenţi, respectiv 2007 şi 2008, mai multe persoane au ajuns la spital după ce au fost muşcate de acest peşte aparent paşnic, asemănător guvidului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp