Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa se ocupă de cazul reţinerii unui pescador care braconase din Marea Neagră (galerie foto + video)

ro

18 May, 2016 22:05 3081 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza datelor puse la dispoziţie de lucrătorii SCOMAR, au identificat pe Marea Neagră, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României.
 
Echipajul pescadorului, format din 7 cetăţeni turci, nu s-a supus somaţiilor legale ale poliţiştilor de frontieră şi a încercat să scape de urmărirea navei MAI 2111, fapt pentru care a fost declanşată o acţiune de cooperare conform prevederilor din Memorandumul Forumului de Cooperare la Marea Neagră.
 
După o urmărire de aproximativ 15 ore, poliţiştii de frontieră români, în cooperare cu autorităţile turce, care au participat la acţiune cu o navă militară, au reuşit oprirea pescadorului şi efectuarea controlului, la bord fiind descoperite aproximativ 700–800 kilograme de peşte din specia calcan în stare proaspătă şi 150 de plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 9.000 de metri.
 
În data de 15 mai, în jurul orei 02.00, în baza unei informaţii a lucrătorilor SCOMAR (Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), nava MAI 2111 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 43 de mile marine travers de localitatea Mangalia, o ambarcaţiune suspectă că desfăşura activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
 
Ambarcaţiunea a fost identificată ca fiind un pescador sub pavilion Turcia cu inscripţia pe bordaj Elver Yilmaz. În urma somaţiilor poliţiştilor de frontieră pentru a permite operaţiunea de abordaj şi control conform procedurilor legale, pescadorul şi-a mărit viteza de deplasare, încercând să se îndepărteze de nava autorităţilor române.
 
Nava MAI 2111 a pornit in urmărirea navei suspecte, continuând procedurile legale pentru oprirea acesteia, însă membrii de echipaj au refuzat în continuare să se conformeze somaţiilor, îndreptându-se în viteză spre apele internaţionale ale Mării Negre.
 
Totodată, în conformitate cu prevederile Memorandumului Forumului de Cooperare la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au informat autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia, pentru a stabili în comun modul de acţiune.
 
Garda de Coastă Turcă a informat că va trimite în interceptarea pescadorului o navă militară proprie.

 
Astfel, în jurul orei 17.30, la aproximativ 51 mile marine de Cap Kaliakra din R. Bulgaria, pescadorul, escortat pe toată perioada deplasării de nava Gărzii de Coastă din România, a fost oprit şi s-a procedat la efectuarea controlului specific de către o echipă comună română și turcă.
 
În urma controlului documentelor, comandantul ambarcaţiunii nu a putut prezenta certificat de capacitate corespunzător sau brevet pentru conducerea unei ambarcaţiuni, de asemenea la bordul pescadorului nu exista jurnal de bord şi nici licenţă de pescuit.
 
În urma controlului fizic al pescadorului au fost descoperite aproximativ 700-800 kilograme de peşte din specia calcan în stare proaspătă şi un număr de 150 de plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 9.000 de metri.
 
Pescadorul turcesc, la bordul căruia se aflau 7 membri de echipaj, împreună cu cantitatea de peşte și uneltele de pescuit, au fost preluaţi de către Garda de Coastă Turcă, urmând ca autorităţile române să continue cercetările cu privire la cele constatate.
 

Poliţiştii de frontieră constănţeni au întocmit în cauză lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „pescuit în perioada de prohibiţie şi zonele de protecţie”, „transportul peştelui fără documente legale” şi „folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de OUG 23/2008.
 
Cercetările vor fi continuate sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii