Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paștele Blajinilor Zeci de persoane la cimitirele din Constanţa, pentru a cinsti amintirea celor adormiţi

ro

05 May, 2019 08:21 2965 Marime text
La cimitirele din Constanţa și nu numai, în prima duminică de după Paști, cea care încheie Săpămâna Luminată, vor ajunge zeci de persoane, rude şi prieteni ale celor trecuţi în lumea drepţilor. Dis-de-dimineață, la porțile cimitirelor s-au plasat strategic comercianții, care vând flori, lumâncăr și coroane.
 
Îndoliaţii vor veni cu pască, ouă roşii şi flori, pe care le vor așeza pe morminte, în aşteptarea preoţilor care vor veni să slujească „veşnica pomenire” şi să aducă vestea Învierii Domnului şi celor ce nu mai sunt printre noi. Acesta este momentul în care, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti învierea Mântuitorului și cu aceștia.
 
Pentru că este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților sau al Blajinilor. Blajinii reprezintă oameni pașnici, incapabili de a face rău cuiva.
 
Paştele blajinilor" este cunoscut în popor și ca „Paştile celor fericiţi" sau, mai simplu,  „Paştile celor adormiţi", „Paștele Morților”, „Prohoadele”  și „Lunea Morților”. „Paștele blajinilor” este o sărbătoare precreștină, originile ei fiind considerate pagane, sărbătorită în prima zi de luni de după săptămâna luminoasă a Paștelui. În această zi, creștinii îi pomenesc pe cei plecați din această lume, mergând în cimitire și aducând ofrande pe morminte. În trecut exista obiceiul ca în ziua de Paşte, la întoarcerea de la Biserică, creştinii să treacă pe la cimitir (mai ales că multe cimitire sunt chiar în preajma sfântului locaş) pentru a-i  saluta pe cei adormiţi cu acelaşi salut, „Hristos a înviat". Paștele era sărbătorit  atât în casele credincioșilor, când masa este pentru cei vii, cât şi în cimitire, la morminte, când masa şi darurile sunt servite în cinstea celor adormiţi.  Însă tradițiile bisericești din prezent interzic pomenirea morţilor în toată Săptămâna Luminată, inclusiv în Duminica Tomii, prima de după Paşti. De aceea, a fost obligatoriu ca această zi de pomenire a morţilor să fie mutată cel mai devreme posibil - şi această zi este luni, în săptămâna care urmează după Săptămâna Luminată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii